lunchTegenwoordig is het niet makkelijk om je kind gezond eten te geven. Waar je ook kijkt, worden waarschuwingen naar je toegeschreeuwd: Nee, teveel suiker! Nee, geur- en smaakstoffen! Nee, bah, daar zitten E-nummers in! Als jonge moeder word je er bepaald onzeker van. Want waar moet je in vredesnaam beginnen als het gaat om gezonde voeding?

lunch3Ik ben er inmiddels achter: als ik echt wil dat mijn dochter gezond eet, maak ik alles zelf. Niks bakjes ‘verse groenten’ die houdbaar zijn tot in 2016, maar gewoon zelf naar de groenteboer en echt verse dingen uitzoeken. Zelf klaarmaken en geven maar. Makkelijker gezegd dan gedaan, zelf neem je ook wel eens een patatje en kies je voor de ‘gemakkelijke’ weg. Zeker als je gestrest uit je werk komt, ’s avonds nog weg moet of de lamp gewoon compleet uit hebt. Ook dan kies ik wel eens voor een bakje of zakje ‘houdbaar tot eind 2016’.

“Meer, mama!”
Maar het liefste maak ik het zelf. Net als fruit. Hele bananen, peren, kiwi’s gecombineerd met avocado schuif ik bij haar naar binnen. Ze opent haar mondje en grijnst naar me, alsof ze zeggen wil: “Meer, mama!” En dat doet mijn moederhart toch springen van blijdschap: want ik zorgde toch maar dat ze nu weer iets gezonds eet.

Maar als we ergens naartoe gaan, kies ik dan toch snel voor een knijpzakje van het lunch1één of ander. En hoe leuk er ook in vette letters ‘no junk promise’ op staat: het voelt toch altijd een beetje als minder goed. Gelukkig vond ik op website ‘De Leukste Lunch’ dé oplossing: knijpzakjes om zélf te maken.  De knijpzakken zijn BPA, PVC, Lood, weekmakers vrij. Reuze handig: je maakt een fruitsmoothie, zuivelhap of iets met groente, stopt dat in het zakje en klaar is de eigengemaakte gezonde hap. Deze vrolijke knijpzakjes kunnen in de vriezer, maar niet in de magnetron. Mocht je toch iets warm willen maken, gebruik dan de flessenwarmer. Let hierbij op dat de dop niet te heet wordt.

lunch2In de praktijk
In praktijk gaat het inderdaad zo makkelijk als het op de website lijkt. Voor mijn eerste keer gebruik ik een fruithap. Mijn dochter is al wat te groot voor de gepureerde groentehap, maar fruithapjes willen we nog wel eens als lekker moesje geven, zeker als we onderweg zijn. En dus grijp ik een banaan en appel uit de fruitmand en blender ik het tot een fijne moes. Uiteraard moet je wel opletten dat er geen klontjes inzitten, daarvoor is het tuitje te klein. Dan blokkeert de boel en heb je geen blije baby.

Het is een beetje een knoeiwerkje om de fruithap in het zakje te krijgen, maar het blijft allemaal binnen de perken. Het vereist waarschijnlijk gewoon enige oefening en dan gaat het vlekkeloos. Dochter (14 maanden oud) kijkt wat vreemd naar het zakje, maar begrijpt in no time wat de bedoeling is. Klaar, zuigen maar! Het bevalt haar wel, zo’n makkelijke meeneem-hap. Gemaakt door haar mama, met veel liefde en een beetje hulp van de Leukste Lunch.

/Marlies

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.