hib1Een vrolijk nijlpaardje trekt mijn aandacht. De webshop van Hibba.nl ziet er verzorgd uit en straalt uit dat de collectie van Hibba met zorg samengesteld wordt. Dat lees ik dan ook in het stukje over Hibba, opgestart door ouders die graag zien dat speelgoed bijdraagt in de ontwikkeling van hun kinderen. Ontwikkeling in de breedste zin des woords. Er wordt eerst gekeken of speelgoed voldoet aan de hoge standaard van Hibba alvorens het in de collectie opgenomen wordt. Gaandeweg staat Hibba erg open voor de mening, ervaring van klanten en blijft zo in ontwikkeling. ‘Hibba … omdat spelen gezond is.’ ‘Hibba geeft kleur aan spelen.’  De hulpsinterklaas van Hibba wil ons een knikkerbaan laten testen en komt hem zelf brengen op pakjesmiddag. Hij had goed gekeken naar de leeftijden van onze dochters en bracht de Quercetti knikkerbaan mee. Oprecht benieuwd naar onze bevindingen vertrok hij met een lege zak huiswaarts.

hib4De eerstvolgende woensdagmiddag leg ik een kleedje op de vloer en kijken drie dochters me vol verwachting aan. Het is, het is, het is …een knikkerbaan! wordt met gejuich ontvangen en we openen de stevige kartonnen koffer. We hoeven niets uit te pakken, alleen de balletjes zitten in een zakje. Die balletjes trouwens die herken ik van wat gezelschapsspelen als Smulslakken maar ze zijn ook los verkrijgbaar bij Hibba. De peuter start gelijk met bouwen en maakt een wit/rode toren van de losse onderdelen. De kleuter zit met haar rug naar haar zusje toe en bekijkt de fraai gekleurde bochten: paars, blauw, geel. Prachtig vind ze het. De schoolmeid wil graag de knikkerbaan van de doos namaken.

De plastic onderdelen klikken niet in elkaar. Dat heeft als voordeel dat ze makkelijk uit elkaar gaan bij herstel of opruimen, als nadeel heeft het dat ze ook scheef of zelfs los gaan tijdens hib3het spelen. Dat zorgt voor wat frustratie dus ik word erbij geroepen. We komen erachter dat de mooie bochten eerst in een doorzichtig plastic hoesje moeten voordat je ze kunt bevestigen. Dat moet dan aan beide zijden en dat blijkt heel pittig voor onze kinderen.  En dan begint het grote testen, lopen de balletjes door de baan? Nee, helaas ze verdwijnen in een poot, dus we moeten een bocht even omdraaien. Dat vergt wat geduld maar lukt wel. We did it en de meisjes laten hun knikkers herhaaldelijk door de baan rollen.

hib2De knikkerbaan Quercetti- Marble Run Super bestaat uit 106 onderdelen, vijf stevige brede poten en twaalf balletjes in vier kleuren. Wanneer we de baan van de voorzijde van de doos namaken blijven er onderdelen over. De vier dispencers te gebruiken aan de onderzijde en als startpunt van de knikkerbaan zorgen ervoor dat de ballen niet door de kamer rollen. De draairaderen lopen in eerste instantie niet helemaal soepel, maar met wat inzicht en geduld zijn ze beter te bevestigen. Zo leert een kind ook omgaan met tegenslagen en het oplossen van problemen. Ik was blij te ontdekken dat er geen bouwtekeningen in de doos zaten. Ik ben een groot voorstander van vrij-bouwen, dat lijkt me veel beter voor het inzicht van een kind. Van nabouwen kunnen kinderen ook leren, op de achterzijde staan nog drie banen, dus de schoolmeid kan nog even vooruit.

Op vrijdagmiddag hebben we een klasgenootje (5) van de kleuter op visite. De knikkerbaan wordt tevoorschijn gehaald en ik mag ook meedoen. Laat het kleedje maar zitten en ze kiepen de doos om. Wat een rijkdom op de grond en het vrij bouwen begint. Ligt het nu aan mij of werken de onderdelen beter mee? We bouwen een lage baan op drie poten. Af en toe wiebelt hij wat maar dan drukken we de baan bij. Het moment supreme: de balletjes mogen er in. “Wat leuk”, zegt de viste,”de knkkers klikken door de baan heen.” We hebben gewoon samen een baan met geluid gemaakt. Hoe leuk is dat!?

Naast de Quercetti knikkerbaan verkoopt Hibba playmais, loopfietsen en ander speelgoed. Neem ook een kijkje bij Poppenwinkel.nl, nog een onderdeel van Hibba, daar is een zeer mooie, degelijke poppencollectie samengesteld van o.a. Rubens Barn Baby’s. Ik kan alleen maar hopen dat onze drie dochters zich goed gedragen en wie weet wat de hulpsinterklaas van Hibba een volgende keer komt brengen?

/Lmcmr

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.