Een leuke activiteit doen EN tegelijkertijd meewerken aan wetenschappelijk onderzoek? Dat kan! Tijdens de jaarlijkse IVN Slootjesdagen op 14 t/m 16 juni. Kinderen tussen de 4 en 12 jaar kunnen dan samen met hun (groot)ouders waterdiertjes vangen en waterproefjes doen. Allemaal onder begeleiding van IVN Natuurgidsen. Niet alleen een leuke activiteit, maar ook belangrijk. Aan de hand van alle data kunnen wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie de waterkwaliteit beoordelen.

Landelijke activiteiten

Ga op zoek naar de geelgerande watertor, ontdek wie er in de zomer op het water kan schaatsen en probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen. Drie dagen lang kan je op ruim 100 plekken in het hele land meedoen met de Slootjesdagen. Nieuwsgierig? Neem dan een kijkje op ivn.nl/slootjesdagen. Hier vind je een overzicht van alle activiteiten in het hele land.

Kinderen zijn wetenschappers

Voor het tweede jaar op rij wordt er onderzoek gedaan door middel van ‘citizen science’. Deelnemers tellen waterdiertjes en doen waterproefjes. De waarnemingen worden vervolgens vastgelegd via het telformulier. Deze data kunnen ze hier invoeren. Je ziet dan gelijk wat de score van het slootje is. Met de resultaten brengen wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in kaart hoe gezond Nederlandse slootjes zijn. Dus de kinderen zelf zijn tijdens de slootjesdagen echte wetenschappers!

Over IVN

IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen we door de natuur in de harten van mensen te brengen. We laten jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Onze 130 professionals, 25.000 leden en 170 vrijwilligersafdelingen organiseren natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.