Gouden Publieksprijzen Verkiezing Speelgoed van het Jaar uitgereikt

Gisteravond vond in Den Bosch in de prachtige Orangerie het tweede Nationale Speelgoed Gala plaats, waar de Gouden Publieksprijzen van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022 zijn uitgereikt. Ruim 15.000 stemmers brachten tegen de 120.000 stemmen uit en kozen zo in 15 categorieën hun favoriete speelgoed of spel. Deze winnaars mogen met trots het keurmerk ‘Gouden Publieksprijs Speelgoed van het Jaar 2022’ dragen, naast hun eerder verdiende vakjury prijs ‘Winnaar Speelgoed van het Jaar 2022’. Met dit keurmerk herkennen consumenten in één oogopslag kwalitatief goed, veilig en originele spellen en speelgoed.  De prijzen werden onder meer uitgereikt door de Kinder Directeur Speelgoed (Connor, 13 jaar), Kim Kötter en de Leraren van het Jaar 2021.

Het was een feestelijke avond met in galakleding gestoken speelgoed- en spelontwikkelaars, retailers en ontwikkelingsdeskundigen. Onder het genot van een heerlijk diner en muziek van een band en gospelkoor werden de publieksprijzen uitgereikt.

De Belgische Maxim nam als eerste een prijs in ontvangst, namelijk de Nieuwkomer 2022 prijs. Maxim bedacht al op zijn achtste jaar het rekenspel MaXimaal, dat een internationaal succes is. Vervolgens werden de prijzen in de overige 15 categorieën uitgereikt. De Kinder Directeur Speelgoed Connor (13 jaar) en zijn assistenten reikten samen met de directeur van het Speelgoedmuseum in drie categorieën prijzen uit. Leerkrachten van het Jaar 2021 Angela Esajas en Ismail Aghzanay reikten de prijzen in de categorie ‘Knutsel en Creatief’ en ‘Wetenschap en Educatie’ uit.

Samen Spelen

Dit jaar is het Samen Spelen plan gelanceerd door stichting Speelgoed Nederland. Met verschillende projecten is goed en veilig speelgoed en samen spelen onder de aandacht gebracht. De verkiezing is daar een belangrijk onderdeel van, maar ook het Speelgoed lesprogramma dat Kidsweek samen met Stichting Speelgoed Nederland ontwikkelde voor scholen, dat tijdens het gala werd toegelicht. Bovendien werd de samenwerking met KiKa uitgelicht. De stichting vindt het belangrijk dat de speelgoedbranche zich in zet om niemand uit te sluiten en het belang van fijn spelen te benadrukken. Dit doen zij door geld en speelgoed te doneren.

Gouden Publieksprijzen Verkiezing Speelgoed van het Jaar uitgereikt

Winnaars Gouden Publieksprijzen

Actiefiguren

Horse Club Sofia’s Beauties Beauty Salon 42588 – Schleich

Stalfeest, paardenverjaardag of de eerste schooldag van het jongste veulen: in de beautysalon van Schleich® Horse Club Sofia’s Beauties vind je voor iedere gelegenheid alles wat je nodig hebt. En dankzij de kleermakerij is elk accessoire nu ook op maat gemaakt. Zo kunnen kleine veulens, sportieve pony’s en sterke hengsten met trots hun nieuwe outfits tonen op het podium. Daaronder zit een la waarin je alle strengen, speldjes en kralen voor de haren kunt opbergen. Wist je dat je de manen en staart van ieder paard heel eenvoudig kunt wisselen en borstelen? Wow! Na het poseren komt al dat verse hooi in de gezellige wachtruimte zeker van pas. En er staat zelfs koude citroenlimonade klaar. Maar die is alleen voor de ruiters.

Inhoud: 1x paard Blossom met kambare manen en staart, 1x Trakehner merrie met kambare manen en staart, 1x Maltipoo-puppy, 1x volledig beweegbaar figuurtje Sofia, 1x volledig beweegbaar figuurtje Mrs. Lopez-Mitchell, 1x salon met draaischijf

Meer informatie vind je hier.

Bouw en Constructie

Lego City ruimteschip voor verkenningsmissie – Lego

Zin in een buitenaards leuke speelervaring? Laat kinderen vanaf 6 jaar kennis maken met interactief speelgoed door ze te verrassen met de LEGO City Ruimteschip voor verkenningsmissies op Mars (60354) speelset. Ze bouwen zelf een heuse game met LEGO stenen en spelen vervolgens de hoofdrol in avonturen op het beeldscherm, waarbij ze allerlei missies moeten voltooien. Dit avontuurlijke speelgoed bestaat uit een ruimteschip en een rover, plus 3 LEGO City poppetjes, een robothond en een heleboel LEGO onderdelen om spannende bouwuitdagingen in het verhaal mee op te lossen.

Om het bouwbare spel te kunnen spelen hebben kinderen een smartphone of tablet nodig met de gratis LEGO Bouwinstructies app. Met LEGO City Missies speelgoed stappen kinderen in de schoenen van echte helden. Door praktische bouwuitdagingen op te lossen en te reageren op hun favoriete personages op het scherm ontwikkelen ze creatieve en probleemoplossende vaardigheden.

Meer informatie vind je hier.

Buiten en Sport

Les Papattes – Selecta

De zon brandt op de dieren op de savanne, de rivier is niet ver weg en alle dieren hebben dorst. Kruip in de huid van een dorstig dier dat zin heeft in een spelletje en kom zo dicht mogelijk bij de rivier zonder te worden opgegeten door de krokodillen die zich daar verstoppen. Een spel om te spelen op gras of op zand.

Meer informatie vind je hier.

Duurzaam

71007 Wiltopia dierenverzorgingscentrum – Playmobil

Het dierenverzorgingsstation met twee verdiepingen ligt langs de rivier. Hier worden de inheemse dieren verzorgd. Het station is te bereiken via trappen of aan de rivierzijde via een loopbrug. Het station is goed uitgerust voor de verzorging van de dieren en heeft een behandelkamer met een tafel, beweegbare chirurgische lamp, weegschaal, warmtelamp en verlichte monitor voor het bekijken van röntgenfoto’s. Een ladder leidt naar de zolder van het station. Daar wordt voedsel opgeslagen en apparatuur voor insectenonderzoek is beschikbaar. Na een succesvolle behandeling kunnen twee recreatie buitenverblijven door de dieren worden gebruikt. De speelset bevat drie PLAYMOBIL-figuren, Sofia en Liv Palmer, evenals een dierenverzorger, een volledig uitgeruste dierenverzorgingspost met aanlegsteiger en buitenverblijven, een roeiboot, een tapirfamilie, een ocelotfamilie, twee vlinders, een papegaai en vele andere accessoires voor spannende avonturen in de wildernis.

Voor net wat extra kennis biedt de Wiltopia-webapp extra audio- en video-content en neemt kinderen mee naar de leefomgeving van de dieren. Scan eenvoudig de QR-code op de dierenverzamelkaart en haal de gedetailleerde dieren- en plantenwereld in huis. Met de AR-functie is ook een selfie met de tapir mogelijk. Leren op een leuke manier! Wiltopia – Geweldig voor het milieu Wiltopia is de eerste PLAYMOBIL-productlijn die gemiddeld voor meer dan 80% uit duurzaam materiaal bestaat.

Meer informatie vind je hier.

Familiespellen

Renature – HOT Games

Renature is een prachtig spel voor 2-4 spelers waarbij je prachtige dominostenen met dieren gebruikt om tuinen aan te leggen en zo gebieden in bezit te krijgen. Elke speler krijgt een bord met grote stukken hout in de vorm van graszoden, struiken, dennen en eiken. Deze planten gebruik je om de meerderheid te krijgen in een tuin en zijn verkrijgbaar in een neutrale kleur en in de eigen spelerskleur. Bovendien krijgt elke speler een stapel dominostenen met elk twee van de tien dierenmotieven.

Meer informatie vind je hier.

Familiespellen 10 jaar en ouder

Click – Jolly Dutch

Jullie staan op de Chinese Muur en natuurlijk wil jij de beste foto’s mee naar huis nemen! Wissel, schuif en speur de Chinese Muur af op zoek naar de beste compositie. Maar zorg dat je snel genoeg bent, anders heeft je tegenstander de foto al gemaakt! Dit spel is ECOFRIENDLY! Het spel is gemaakt van FSC materialen, biologisch afbreekbaar plastic en inkt, en hars in plaats van lijm. Daarnaast is de productie en het vervoer CO2 gecompenseerd.

Meer informatie vind je hier.

Kennerspellen

Libertalia – 999 Games

De eilanden van Galecrest zitten vol met buit. Als luchtpiraat ga jij de strijd om roem en rijkdom aan. Je leidt je eigen bende piraten, die je een voor een naar de verschillende eilanden stuurt. Rang en reputatie bepalen of jij de buit binnensleept. In Libertalia krijg je per ronde een aantal karakterkaarten, waarvan je er vervolgens per beurt één in moet zetten. Elke speler heeft dezelfde karakterkaarten. De hoogste karakterkaart die op een eiland is geplaatst, wint de buit. Bij gelijkstand wint de speler met de beste reputatie. Zwakkere piraten kunnen echter nog een tactische rol spelen in de nachtfases, die na de eilandfases plaatsvinden.

Libertalia is een tactisch spel, waarbij je goed moet letten op wat je tegenspeler van plan is. Jullie hebben immers allebei dezelfde kaarten op handen! Hierdoor ontstaat een spannend kat-en-muis-spel. Wie zet het slimst de karakterkaarten in en gaat er met de buit vandoor? Libertalia bevat ook speciale automa-regels voor solospelers!

Meer informatie vind je hier.

Kidult

Lego Icons Orchidee – Lego

Geniet van een ontspannend bouwproject en maak een prachtige plant voor in huis met dit LEGO® Orchidee (10311) modelbouwproject voor volwassenen. Neem rustig de tijd en zet de gedetailleerde witte en roze bloemen en de vaas in elkaar. Het model is geïnspireerd op een echte orchidee en heeft onderaan 5 bladeren en 2 luchtwortels voor een authentiek displaymodel. Bouw de blauwe geribbelde vaas en vul deze met de bruine LEGO onderdelen: de schorsstukjes waar een echte orchidee in groeit.

Geef je eigen draai aan je orchidee door de stengels, bloemen, wortels en bladeren van het model aan te passen voor de perfecte look of bouw de stengels op andere manieren voor verrassende nieuwe combinaties. Kom even helemaal tot rust met de bouwbare modellen uit de LEGO Botanische Collectie die speciaal zijn ontworpen voor volwassenen.

Meer informatie vind je hier.

Kinderspellen

Dodo – 999 Games

De heilige dodo van de Hagulaminapitopasi-stam legt ieder jaar op de top van een berg een ei. Dit ei rolt tergend langzaam richting de afgrond. Samen met je medespelers zet je alles op alles om het ei te redden. Dit doe je door bruggen te bouwen, die ervoor zorgen dat het ei veilig en wel naar een boot aan de voet van de berg rolt. Maar als jullie te langzaam zijn, valt het ei te pletter!

In dit hilarische geheugen- en actiespel moet je samen zo snel mogelijk genoeg fiches vinden om bruggen op de berg te zetten. Dit doe je door met een dobbelsteen te rollen en het juiste bijhorende fiche onder alle gedekte fiches te vinden. Alleen als je onthoudt welke fiches waar liggen, kun je op tijd de bruggen in elkaar zetten. Dodo is een race tegen de tijd. Het wiebelende ei heeft namelijk een eigen willetje. Soms kruipt het ei met een slakkengang de berg af. En soms rolt het ei ineens met een rap tempo bijna een brug af. Weten jullie het ei op tijd te redden?

Meer informatie vind je hier.

Knutsel en Creatief

Docter Squish Squisy maker – Boti

Doctor Squish is de nummer 1 squishy Doc op YouTube, TikTok en Instagram – met in totaal meer dan 1 miljard views! Ze maakt allerlei cool DIY-slijm en beoordeelt putty en alles squishiliscious! Nu kan jij ook je eigen squishies maken met de Squishy Maker! Word jij de volgende Doctor Squish? Maak je eigen squishies! Pomp om de grootte van je squishy te bepalen – klein, middel of GIGANTISCH! Vul de squishy! Je kunt je squishy vullen met wat bij de Squishy Maker wordt geleverd of met je eigen slijm en vulling! Squish! Geniet van je eigen squishy!

Meer informatie vind je hier.

Peuter

Play-Doh Kitchen Creations Super colorful cafe playset – Hasbro

Kinderen kunnen net doen alsof ze hun eigen cafeetje runnen met deze superleuke Play-Doh Kitchen Creations Super Colorful Café Playset! Laat je verbeelding de vrije loop met deze superkleurrijke caféspeelset! Met deze caféspeelset kunnen kinderen creatieve Play-Doh-drankjes maken op hun manier. Of kinderen nu koffie, thee of frappés maken van Play-Doh of nepsmoothies, deze set geeft de kleine barista’s veel speelplezier. Bij dit Kitchen Creations-drankjesspeelgoed voor kinderen vanaf 3 jaar horen ook 8 potjes Play-Doh-boetseerklei en 20 accessoires om hun verbeelding extra kleur te geven.

Meer informatie vind je hier.

Pluche

Magic Mixies Magische ketel met echt mist – Spectron

Ervaar échte magie met de Magic Mixies Magische Ketel! Wie tover jij op Magische wijze uit de Ketel tevoorschijn? Je Ketel wordt geleverd met een speciale Toverstaf en alle magische ingrediënten die je nodig hebt om een toverdrankje te mixen, waaruit je eigen interactieve, pluchen vriendje zal ontstaan! Voeg stap voor stap alle magische ingrediënten, zoals de kristallen edelsteen en de magische veer, toe aan je Ketel. Na elke stap zal de Ketel het ‘tik tik tik’ signaal geven. Tik dan 3 keer met je toverstaf op de ketel en de Ketel zal reageren met groen licht en verschillende geluiden. Je zult versteld staan hoe uiteindelijk je pluchen Mixie uit de ECHTE mist tevoorschijn komt.

Meer informatie vind je hier.

Poppen

Gabby’s magische poppenhuis – Spinmaster

Speel in je eigen poppenhuiswereld met het DreamWorks Gabby’s Magische Poppenhuis. Dit fantastische poppenhuis voor kinderen is meer dan 60 cm hoog en zit bomvol fantastische functies om te ontdekken, waaronder een toren met verassing dosjes, werkende krulstaartlift, geluiden en nog veel meer. Met een Gabby-pop-actiefiguur van 8,9 cm, Pandy Poek-figuur, meubilair voor elke kamer, drie accessoires en twee verassing dosjes kun je direct aan de slag. Met zijn op een kat geïnspireerde vorm en kleurrijke details ziet Gabby’s Magische Poppenhuis er net zo uit als het huis van tv-serie.

Meer informatie vind je hier.

Wetenschap en Educatie

Het verhaal van koning schaak – Megablue

De makers van Koning Schaak probeerden 12 jaar geleden een kind te leren schaken door alle zetten uit te leggen. Het kind werd nieuwsgierig en vroeg ‘Waarom?’ Om dit beter uit te leggen is er een leuk sprookje geschreven over Koning Trippel. De dwaze Koning Trippel leeft in een kussenkasteel en is bang is voor alles! Bijen, bomen, stinkkaas en zelfs zijn eigen knieën. Als hij beweegt, trilt zijn hand, kraakt zijn been en zet hij per beurt één bang stapje. Door deze uitleg vragen kinderen niet meer waarom Koning Trippel maar een stapje kan zetten, ze pakken hem op en verplaatsen hem één stapje per beurt.

Door dit leuke sprookje worden de regels van het schaken eenvoudig uitgelegd. Elk schaakstuk heeft een geïllustreerd verhaal over hoe dat stuk graag beweegt. Om deze sprookjes tot leven te brengen, hebben de makers gewone schaakstukken met een handigheidje gemaakt. In elk schaakstuk kan een eigen sprookjesfiguur geplaatst worden. Op die manier kunnen kinderen de sprookjes visueel met het schaakbord verbinden en begrijpen hoe de stukken bewegen. Nadat de kinderen naar de sprookjes hebben geluisterd, kunnen ze volledige schaakpartijen spelen.

Het verhaal van Koning Schaak bevat een speelbord met 2 speelzijden: één sprookjesachtige schaakzijde met de sprookjesfiguren en een gewone schaakzijde voor een normaal schaakspel. Inhoud: 32 personages; 1 verhalenboek met schaakinstructies, 30 minigame-fiches, 2-in-1 schaakbord, 2 opbergzakken voor schaakstukken en spelregels.

Meer informatie vind je hier.

Voertuigen

Exost RC Rhino Wave 4×4 Off Road Stunt car – Spectron

 

De Exost RC Rhino Wave 4×4 Off Road Stunt car met een schaal van 1:8 rijdt over land én rijdt over water! Dit amfibie voertuig heeft duurzame, lichtgewicht banden met anti-shock vering die alle ondergronden aankunnen. Rhino maakt met gemak 360 graden spins en behaalt snelheden van wel 30 km/u. Uitgerust met een twin turbine, waardoor de Rhino extra kracht en snelheid krijgt in het water.

Meer informatie vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.