sunny1Spellenuitgever Sunny Games, ook bekend als Zonnespel, begon in 2004 met het importeren van samenwerkingsspellen. Inmiddels hebben zij zestien Cooperatieve spellen uitgebracht binnen Europa: je speelt niet tegen elkaar, maar MET elkaar. Wij kregen Parado [4+] en ZooMemo [5+] om te testen en dat komt zeer goed van pas in de herfstvakantie. Het is koffietijd, de deurbel gaat en daar is oma eindelijk. De schoolmeid wil graag met ZooMemo beginnen en de kleuter met Parado, dus oma doet iene­miene­mutte.

Parado, maak samen gekke outfits door de verkleedkleren en voorwerpen te combineren. Zijn alle kinderen op tijd verkleed voordat de grote parade begint? Geschikt voor twee tot zes personen en goed voor 20 minuten speelplezier. Het spel bestaat uit een grote hoeveelheid vrolijk gekleurde onderdelen, dus het uitpakken en klaarzetten is al een feest. De peuter schuift ook aan, heeft wat moeite met samen delen­ samen spelen, MIJN! Het is ook even wennen voor onze bloedfanatieke schoolmeid, maar al snel ontpopt ze zich als een hulpvaardige coach van haar kleine zusje. Vooral het kiezen van een accessoire uit de verkleedkist spreekt hier tot de verbeelding. Hilariteit alom wanneer een zijn poppetje af heeft, een biografie en een naam verzint, dat is een kleurige parade geworden!

ZooMemo, de jonge dieren gaan op pad door de dierentuin, plotseling brult er een leeuw en rennen alle dieren door elkaar. De directeur is onderweg naar de dierentuin, lukt het om alle sunny2diertjes op tijd naar hun plek te brengen? Geschikt voor een tot acht spelers en goed voor 15 minuten speelplezier. Wat een leuke variant op het ons bekende memory. De spanning bouwt zich aardig op wanneer de directeur met rasse schreden nadert. Het eerste spel ‘wint’ de directeur, de schoolmeid laat zich niet kennen en wil het opnieuw proberen. Bij cooperatieve spellen heeft een ieder hetzelfde doel en je werkt samen omdat te bereiken. Je wint of verliest samen. Het spel zelf zorgt voor de uitdaging, de spelers nemen samen strategische beslissingen. Tijdens het spelen ontstaat een positieve, opbouwende sfeer en is veel ruimte voor communicatie.

De spellen zijn hier (online) te koop.

Wij vinden deze spellen geschikt binnen een groepje/ gezin van verschillende leeftijden, de kinderen leren van elkaar. De peuter wilde eerst niets vertellen over haar verkleede poppetje, nadat haar grote zus het wel had gedaan, volgde ze al snel het goede voorbeeld. We kunnen ons ook goed voorstellen dat een peuter­ of kleuterjuf deze spelletjes speelt met een groepje even-oude kinderen.

/Lmcmr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.