Jörgen Raymann heeft vandaag in Amsterdam de winnaars bekend gemaakt van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar. Maar liefst 8.502 stemmers hebben in zeven leeftijdscategorieën gekozen voor hun favoriete speelgoed of spel

 

De winnaars

0 t/m 3 jaar

SmartMax My First Sounds & Senses (Smart)

Schudden, rammelen en bouwen….dit alles past perfect bij kinderen van 1-3 jaar. Uiteraard bevat ook deze set weer magnetische onderdelen, welke passen op de andere sets. Alle staafjes in deze nieuwe set hebben een andere structuur om het sensomotorische te stimuleren. Je kunt ook muziek maken met de staafjes en ballen…erg leuke aanvulling op de andere SmartMax sets!

Meer informatie vind je hier.

4 en 5 jaar

Jaak en de Bonenstaak (Smart)

Bouw de afbeelding van de bonenstaak na en help Jaak om naar het kasteel in de wolken te klimmen. De puzzelstukken kantelen voortdurend, dus het is belangrijkk dat er van tevoren goed wordt gekeken hoe je ze neer moet zetten op de ladders. Het spel bevat maar liefst 60 opdrachten, dus speelplezier gegarandeerd.

Meer informatie vind je hier.

6 en 7 jaar

LEGO Avonturen met Mario starter set (LEGO)

Met deze LEGO® Super Mario™ Avonturen met Mario startbaan (71360) kunnen kinderen spelen als hun favoriete personage in de echte wereld. De set bevat een LEGO Mario™ figuur die via de lcd-schermen en de luidspreker direct reacties geeft. Spelers kunnen virtuele munten verdienen door met LEGO Mario van de Startbuis naar de Vlaggenmast te gaan via draaiende platforms en wolkenplatforms, het ?-blok en supergevechten met de Goomba en Bowser Jr. speelgoedfiguren. Verplaats de stenen om nieuwe levels te maken en probeer ze te voltooien.

Meer informatie vind je hier.

8 en 9 jaar

LAMA (999 Games)

Vlot kaartspel Het motto van L.A.M.A. is: Leg Alle Minpunten Af. Elke beurt probeer je kaarten af te leggen, anders krijg je er minpunten voor. Kun je niets afleggen, dan beslis je om te passen of een (hopelijk goede) kaart te trekken. Je krijgt minpunten in de vorm van fiches. Lukt het je om al je kaarten kwijt te raken, dan mag je een fiche teruggeven. En dat mag er één van waarde 1 of van waarde 10 zijn. Aan het einde wint de speler met de minste minpunten! L.A.M.A. is een grappig en toegankelijk kaartspel met zeer eenvoudige spelregels!

Meer informatie vind je hier.

10 en 11 jaar

De Zoektocht naar El Dorado (999 Games)

Als expeditieleider ga je op zoek naar de mysterieuze gouden stad en win je het spel door als eerste El Dorado te bereiken. Je begint met een generiek deck met kaarten die je gebruikt om over het speelbord te bewegen. Je deck bestaat uit een team van padvinders, reizigers en zeelieden die je helpen verschillende terreinen over te steken. Onderweg zul je kolkende rivieren, dichtbegroeide regenwouden en onbekende stammen tegenkomen. Combineer de speelvelden op eindeloos veel manieren om het spel nog spannender te maken en probeer je tegenspelers te verslaan door een beter deck samen te stellen en de routes het snelst te bewandelen.

Meer informatie vind je hier.

12 t/m 17 jaar

Stay Cool (999 Games)

Weet jij je hoofd koel te houden als jij gebombardeerd wordt met vragen? Dit najaar verschijnt Stay Cool, een hilarisch partyspel waarbij gekeken wordt hoe goed je twee dingen tegelijk kunt. Ben jij een ster in multitasking of heb je de concentratie van een goudvis? In Stay Cool is het doel eenvoudig: beantwoord enkele vragen. Het zijn absoluut geen moeilijke die diepgaande kennis vereisen. Zo zitten er persoonlijke, alledaagse vragen tussen, maar ook behendigheids- of snelheidsopdrachten. Daarmee is het spel snel uitgelegd en toegankelijk voor iedereen. Klinkt makkelijk toch?

Meer informatie vind je hier.

18 plus

De Crew (999 Games)

Astronauten gezocht! In dit spannende kaartspel werken jullie samen zoek naar de mysterieuze 9e planeet. In 50 missies, van makkelijk tot moeilijk, zullen jullie het heelal doorkruisen. Dat lukt alleen als het team goed samenwerkt. De communicatiemogelijkheden zijn beperkt, maar houd je je hoofd erbij, dan moet het lukken om net die ene speler de juiste slag te laten winnen. Succes!

Meer informatie vind je hier.

Samenwerking met Stichting Swazoom

De uitreiking werd dit jaar georganiseerd in samenwerking met Stichting Swazoom, een welzijnsorganisatie die zich inzet voor gelijke kansen voor alle kinderen, jongeren en bewoners in Amsterdam-Zuidoost. Stichting Speelgoed Nederland en Swazoom bundelen de krachten om het spelen met speelgoed en spellen te stimuleren.

Samen Spelen

Jörgen Raymann sprak met ontwikkelingspsycholoog Ger Ramakers over hoe fijn het is om samen met het gezin met speelgoed te spelen of spellen te doen, en hoe goed dat is voor een betere band met elkaar. Als er sprake is van leeftijdsverschillen die een uitdaging zijn, adviseert Ger Ramakers te kiezen voor spellen waarbij kans een grotere rol speelt dan kennis of strategisch inzicht, zoals spelletjes met dobbelstenen of te kiezen voor spellen met verschillende moeilijkheidsniveaus. Ook het maken van teams of kiezen voor een coöperatief spel, waarbij je niet tegen elkaar maar met elkaar speelt, dragen bij aan een gezellige speelbeleving.

Over Verkiezing Speelgoed van het Jaar

De Verkiezing Speelgoed van het Jaar is al meer dan 45 jaar een begrip. Elk jaar wordt de verkiezing georganiseerd om speelgoed op een positieve manier onder de aandacht te brengen en (groot)ouders te helpen bij het uitzoeken van speelgoed voor hun (klein)kind(eren) en henzelf, maar ook voor familie en vrienden. Een vakjury bestaande uit een pedagoog, journalist, een influencer, spellendeskundigen en experts uit de speelgoedbranche nomineerden in zeven leeftijdscategorieën het beste speelgoed en de leukste spellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.