Als er één vakantie is die me nog heel goed bij staat, dan was het die naar Praag. Samen met mijn beste vriendin en haar ouders hebben we heel wat uurtjes in de auto doorgebracht en kwamen we op de allerschattigste camping ooit terecht. Jammer genoeg kan ik de naam niet meer herinneren, maar er stonden gewoon verse rozen in het toiletgebouw en overal op de camping kon je plaatsnemen op kleine en gezellige bankjes onder de bomen. We hebben uren onder de douche staan zingen, keihard…omdat het niet druk was op de camping…en gewoon omdat het kon! Ik zou best eventjes terug in de tijd willen gaan…of gewoon ooit eens met ons gezinnetje de auto pakken en richting Praag rijden (eerst uitzoeken welke camping het nou ook alweer was). Ik deel in ieder geval de mooiste plekjes van Praag met jullie….plekken die je echt moet bezoeken als je er bent. Wel handig om te weten; je hebt een wegenvignet nodig als je met de auto gaat rijden in Tsjechië; die kun je hier bestellen

Staroměstské náměstí

Het Oude Stadsplein (Staroměstské náměstí) staat vol prachtige gebouwen, waaronder het raadhuis met zijn beroemde astronomische klok. Wat heb ik mijn ogen uitgekeken toen ik dat voor het eerst zag (en ook na een paar keer kijken was ik nog steeds meer dan betoverd). Ieder uur (tussen 9.00-21.00 uur) zie je een tafereel waarbij “de Dood” een zandloper optilt en het klokje luidt. Daarna komen de twaalf apostelen en hoor je een haan kraaien. Na dit alles slaat de klok en is het weer afwachten tot het volgend hele uur. Verder kun je de gotische Tynkerk bezoeken, of de Sint-Nicolaakerk, welke in barokstijl gebouwd is. In het Golz-Kinskypaleis is de grafische kunst van de Nationale Galerie ondergebracht en in het midden van het plein staat het standbeeld van de Tsjechische nationale held Jan Hus. Hus was een kerkhervormer, welke door zijn vernieuwingsgezinde opvattingen uiteindelijk op de brandstapel terecht kwam.

De Karelsbrug

De Karelsbrug is maar liefst 520 meter lang en zorgt dat de Oude Stad en de wijk Malá Strana met elkaar verbonden zijn. Het is niet zo vreemd dat het één van de beroemdste bruggen ter wereld is, want er staan 30 heiligenbeelden op (de meesten hiervan zijn kopieën, om de originele beelden te kunnen beschermen). De originele beelden zijn te bewonderen in het Nationaal Museum. In 1357 werd de brug gebouwd door Karel IV, waarnaar de brug ook is vernoemd. Tot 1741 was dit de enige brug die de Oude Stad met de wijk Malá Strana verbond. Beide torens van de brug kunnen worden beklommen, waarna je een mooi uitzicht hebt! Wil je nog meer leren over de geschiedenis van deze bijzondere brug, dan kun je een bezoekje brengen aan het Karelsbrugmuseum, want zich aan de kant van de Oude Stad bevindt.

Hradčany

De Praagse Burcht (Hradčany) is eigenlijk een stad binnen de stad, welke ligt op een heuvel. Je kunt er o.a. de regeringsgebouwen (ook de residentie van de president), het aartsbisschoppelijk paleis, de nationale kunstgalerij en de St. Vituskathedraal vinden. Ook het “Gouden straatje” is een bezoek waard. Het is een smalle steeg, waar ooit de alchemisten en goudsmeden naast elkaar woonden. Het was de bedoeling dat beide partijen elkaar van materiaal zouden voorzien, maar ijzer in goud veranderen is helaas nooit gelukt. In dezelfde straat woonde ook Franz Kafka, die in een paar maanden tijd 18 korte verhalen schreef.

Paleistuinen van Malá Strana

Ten noorden van de Burcht kun je heerlijk rustig wandelen in de Paleistuinen van Malá Strana. Alle tuinen zijn vervuld met beroemde tuinarchitectuur. Ze werden ontworpen door Italiaanse tuinarchitecten en zijn allen aangelegd in barokstijl. Je kunt je ogen uitkijken: prieeltjes, oranjerieën, beelden, bogen, trappen enzovoorts. Vanuit de tuinen heb je, net als bij de burcht, een schitterend uitzicht op de stad.

Váklavské námĕstí

Het Wenceslasplein (Váklavské námĕstí) was vroeger voornamelijk bekend om de paardenmarkt. Het was het sociale hart van de stad, waar kroegen en bordelen te vinden waren, maar waar ook executies werden voltrokken. Op het hoogste punt kun je het Nationaal Museum vinden. Tegenwoordig dient het plein als hart van belangrijke sociale en politieke gebeurtenissen. Aan de noordkant van het Wenceslasplein bevinden zich enkele prachtige gebouwen, waaronder Grand Hotel Evropa, welke een schitterende Jugenstilgevel en -inrichting heeft.

Pařížská

Houd je van winkelen…en dan het liefste in de wat duurdere en deftige winkels…dan ben je in winkelstraat Pařížská aan het goede adres. Er is ontzettend veel keus aan juwelen, cosmetica, Boheems glas en heel erg veel exclusieve mode! Grappig feitje is wel, dat deze winkelstraat dwars door de vroegere getto heenloopt….Het is in ieder geval een plek waar het geld moet rollen. Er zijn wel wat winkels die wat minder duur zijn, maar voornamelijk is het betalen met een dikke portemonnee of credit card wel nodig.

Concertzalen

Componisten Dvorak, Smetana en Janacek zijn alle drie geboren in Praag en Mozard koost de stad uit voor de première van Don Giovanni. Praag ademt muziek en er zijn dan ook drie prachtige concertzalen waar je terecht kunt. Je zult je overigens ook verbazen over de pracht van het interieur. Het National Theater biedt klassieke muziekwerken, maar ook hedendaagse muziek. Het Statentheater diende als decor voor een aantal scenes in de film Amadeus en vele bekende namen hebben hier al opgetreden. Last but not least: de Staatsopera! Deze concertzaal is neoroccostijl gebouwd en Wagner en Richard Straus hebben hier nog prachtige muziekstukken gedirigeerd.

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.