In de afgelopen jaren wordt de focus in de reisbranche steeds meer gelegd op duurzaamheid. Maar als je deze zomer je ecologische voetafdruk echt klein wil houden, kies je voor een vakantie in eigen land. Geen vervuilende vliegreis en geen talloze kilometers op de teller van je auto. Dit en nog meer tips voor de ultieme duurzame staycation vind je hier. 

Duurzaam reizen

Door het vliegtuig links te laten liggen, maak je al een enorm positieve impact op het milieu. Maar hoe kun je jouw duurzame staycation nou zo groen mogelijk houden?

Kies bijvoorbeeld voor een vakantie dichtbij huis, zodat je niet ver hoeft te reizen. Je verplaatsen met een elektrische auto is bijvoorbeeld een groene optie. Als je die niet hebt, kun je die altijd huren voor een korte periode bij een verhuurbedrijf. 

Je bent helemaal duurzaam bezig als je met het openbaar vervoer naar je eindbestemming afreist. Reis het liefst buiten de spits als je in alle rust wil treinen en neem voor onderweg je eigen eten en drinken mee in herbruikbare verpakkingen. Dat is niet alleen goedkoper dan alle dure broodjes en koffie bij de kiosk op het station, maar het scheelt ook nog eens een heleboel (plastic) afval. En wist je dat je bij veel ketens korting krijgt op je kopje koffie als je een eigen beker meeneemt?

Eco overnachtingen

Hotelkamer hotel Jakarta

Duurzaam overnachten in eigen land is helemaal niet zo moeilijk. Voor een weekendje weg kies je bijvoorbeeld voor een Green Key hotel, zoals Hotel Jakarta in Amsterdam of Landgoed De Wilmersberg in Twente.  Dit is een erkend kwaliteitslabel voor de recreatiesector dat aangeeft dat het gebouw aan strenge duurzame normen voldoet. Naast hotels, kunnen ook vergaderzalen, attractieparken en restaurants zo’n keurmerk dragen.  

Duurt je staycation iets langer en mag de overnachting wel iets goedkoper? Overweeg dan een kampeervakantie! Neem je eigen tent mee of huur een chalet of safaritent op een vakantiepark. 

Bij Natuurhuisje vind je ook heel veel groene accommodaties in diverse prijscategorieën. Op de site zie je precies welke aspecten het door jouw gekozen vakantiehuisje zo groen maakt. Of er wordt schoongemaakt met ecologische schoonmaakmiddelen bijvoorbeeld. Of dat er wellicht gebruik wordt gemaakt van een warmtepomp of zonne-energie. 

Meer duurzame staycation tips

Naast het kiezen voor een duurzaam vervoersmiddel en een eco overnachting kun je nog veel meer doen om jouw staycation zo milieubewust mogelijk te maken. Met onderstaande tips help ik je nog even verder op weg…

Tip 1 – Eet lokaal

Zoek een eetgelegenheid waar de locals graag eten en waar vooral lokaal geproduceerde ingrediënten op het menu staan. 

Vegan eten bij Vegan Junk Food Bar

Tip 2 – Eet vegetarisch of vegan

Bonuspunten als je tijdens je vakantie dierlijke producten zoveel mogelijk laat staan. Misschien ben je echt een vleesliefhebber, maar reken maar dat je bij een goed vegan restaurant je stukje vlees niet eens mist. Juist hier kun je kennis maken met de smaakvolle vleesvrije keuken. 

Tip 3 – Eet wat je op kan

Heel verleidelijk is dat uitgebreide ontbijtbuffet bij je hotel. Maar schep niet teveel op je bordje! Loop liever een paar keer als je nog trek hebt na dat lekkere chocoladebroodje en croissantje, dan dat je eten laat staan. 

Heb je iets teveel gekregen bij een restaurant of lunchroom? Vraag dan om een doggybag en neem wat over is lekker mee naar je vakantieadres om daar later nog van te kunnen genieten.

Tip 4 – Langzaam ontdekken

Ontdek de omgeving niet met de auto, maar kies voor een duurzamer alternatief. Bij veel vakantieadressen kun je fietsen huren en kijk of er mooie wandelroutes zijn uitgestippeld in de buurt. 

Het duurt misschien iets langer om van A naar B te komen, maar hé: je hebt vakantie! Op deze manier zie je ook nog eens meer van de omgeving!

Tip 5 – Shop bewust

Heb jij dat ook dat als je ergens anders bent je opeens koopjes niet kunt weerstaan? Het gevoel bekruipt je dat je hier wellicht nooit meer terug komt en je het dus nu mee moet nemen. Maar wees liever eerlijk tegen jezelf: heb je het echt nodig? 

Lokale ondernemers steunen is zeker een goed idee. Maar spreek met jezelf van tevoren een shop budget af en maak eventueel een lijstje wat je absoluut niet mee mag nemen ( je hebt namelijk echt al genoeg fotolijstjes/ sjaaltjes/ vul zelf in). 

Meer tips voor duurzaam reizen deel ik op mijn blog eengoedverhaal.nu

Hoe zorg jij ervoor dat jouw reizen milieubewuster zijn?

Beeld: via Mirjam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.