Sinds ik een aantal jaar geleden een film zag over Cuba, staat deze plek bovenaan mijn to-go-to lijstje. Tot nu toe is het helaas nog niet mogelijk geweest om er naartoe te gaan, want het is best een prijzige trip. Cuba is een land in het Caribisch gebied, wat bestaat uit het eiland Cuba, Isla de la Juventud en nog ongeveer 4100 kleinere eilanden. De meeste mensen zullen Cuba kennen door de sigaren die er vandaan komen (er worden er jaarlijks circa 350 miljoen gemaakt). Een deel van deze sigaren wordt nog met de hand gemaakt, maar het merendeel komt tegenwoordig gewoon uit de machine rollen. Uiteraard heb ik me wel al verdiept in wat nou dé bezienswaardigheden zijn en deze deel ik dan ook met liefde met jullie.

Cuba is 2,5 keer zo groot als Nederland en de hoofdstad is Havana. De officiële taal die er gesproken wordt is Spaans, maar dan wel Caribisch Spaans. Een leuk weetje voor liefhebbers van zee en strand; de kustlijn is bijna 6000 km lang. En dan nog eventjes een interessant weetje uit de geschiedenis; op 27 oktober 1492 zette Columbus zijn eerste voet aan wal op Cuba en hij vertelde daarna aan iedereen dat dit het mooiste land was, dat hij ooit had gezien. En dat laatste, dat had ik ook na het zien van de film (ik ben overigens wel vergeten hoe deze heet). Belangrijk: zorg dat je een visum hebt als je naar Cuba gaat. Deze kun je online aanvragen bij E-visums.nl.

#1 Havana
Laten we beginnen met Havana, de hoofdstad van Cuba. Hier wonen ruim twee miljoen inwoners. Je kunt Havana in drie wijken opdelen: Havana Vieja, Centro Havana en Vedado. In de oudste wijk (Havana Vieja) zijn talrijke historische gebouwen te vinden en ook hele kleine straatjes. In Centro Havana zijn gebouwen te vinden uit verschillende tijden en is vele verschillende stijlen. In de wijk Vedado staat de grote huizen en zijn winkelcentra en bioscopen te vinden. Dit is dan ook de belangrijkste wijk voor de Cubanen met betrekking tot het ontvangen van toeristen. In het centrum van de stad is het beroemde El Capitolio te vinden. Dit gebouw was tot aan de Cubaanse revolutie de zetel van de Cubaanse regering. Tegenwoordig biedt het onderdak aan de Cubaanse academie van wetenschappen.

#2 Malecón boulevard
De wereldberoemde kilometers lange Malecón boulevard loopt vanaf Castillo de la Punta tot aan Miramar. Als er sprake is van storm en slecht weer, dan klotsen de metershoge golven gewoon over de muren heen. Je kunt er wel veel horeca, hotels en winkels vinden.

#3 Plaza de la Revolución
Voormalig president Fidel Castro hield op het Plaza de la Revolucion zijn urenlange speeches. Er staat een hoge toren met een standbeeld van José Martí, de nationale held van Cuba. Verder is hier de bibliotheek te vinden en een aantal ministeries. Ook is er een grote afbeelding te zien van Ché Guevara, die een belangrijke rol had in de Cubaanse Revolutie. Hij zorgde ervoor, samen met zijn colonne, dat dictator Batista op de vlucht ging en dat Castro aan de macht kwam.

#4 La Bodeguita
Drink je weleens een Mojito? Dit restaurant wordt gezien als de plek waar het allemaal begon. In het verleden was dit dé ontmoetingsplek voor schrijvers en kunstenaars. Je kunt hier de typische sfeer van Cuba proeven, evenals authentieke Cubaanse gerechten.

#5 Museo de la Revolución
Bezoek ook zeker weten het voormalig paleis van de Cubaanse presidenten in het oude Havana. Hierin is tegenwoordig het Museo de la Revolucion gevestigd, waar je onder andere documenten en foto’s kunt bekijken van de Cubaanse onafhankelijkheidsoorlogen. Tevens kun je achter het museum nog wat grond-lucht raketten, een spionagevliegtuig en andere voertuigen bekijken.

#6 Trinidad
Trinidad is een historisch provinciestadje in het midden van het land. De stad staat sinds 1988 op UNESCO’s Werelderfgoedlijst en staat vol mooie en originele huizen met typische raampartijen. Ook de kerk van Sint Franciscus is het bezoeken waard.

#7 Valle de Viñales National Park
Het park wordt omringd door bergen en een prachtig groen landschap. Verder kom je er, naast schattige boerderijtjes en dorpjes, ook ruige rotspartijen tegen.Hier worden de traditionele technieken voor de landbouw nog gebruikt. Met name de tabaksproductie is hier erg aanwezig. De vallei staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

#8 Parque Natural Topes de Collantes
Bezoekers kunnen in dit schitterende natuurgebied naar hartenlust wandeltochten maken. Je komt o.a. verschillende watervallen, rotsformaties en ondergrondse rivieren tegen. Je begint in het bezoekerscentrum “Complejo Toerístico Topes de Collantes , wat ligt naast een groot kuurhotel, waar vroeger mensen tegen tuberculose werden behandeld. Neem vooral een duik in het heerlijke heldere water bij Cueva La Batata en bij Salto de Caburní.

#9 Oldtimers
Je komt nergens ter wereld zoveel klassieke Amerikaanse auto’s tegen als in Cuba. Vooral in hoofdstad Havana en in Trinidad zie je grote aantallen oldtimers rijden, die voornamelijk uit de jaren 50 van de vorige eeuw afstammen. Ze laten je terugdenken aan de tijd waarin Amerikanen nog volop Cuba bezochten en ook gewoon nog handel dreven met elkaar. Na het instellen van het handelsembargo werd het vrijwel onmogelijk om nieuwe auto’s uit Amerika of Europa te importeren. Men heeft daarom de oude auto’s van hoofdzakelijk Amerikaanse makelij zo goed onderhouden, dat ze nog steeds rijden.

#10 Pinar del Río
Dit gebied is voornamelijk bekend om de tabaksplantages, waarvan er een groot aantal te bezichtigen zijn (soms zelfs met rondleiding). Bij tabaksplantage Francisco Donatien komen de sigaren van bekende merken als Romeo y Juliet, Cohiba en Montechristo vandaan.

Ben jij weleens naar Cuba geweest?

Afbeeldingen: Pixabay

One thought on “Als ik ooit naar Cuba ga, dan wil ik dit zeker weten allemaal zien…

  1. I love Cuba!
    Ik vond Cuba geweldig , heerlijk rondgereden en veel gezien! Cuba heeft een bijzondere plekje , hier ben ik ten huwelijk gevraagd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.