Indonesië heeft de meeste eilanden te wereld, namelijk meer dan veertienduizend. Veel van deze eilanden zijn onbewoond, maar er zijn er ook genoeg die populair zijn onder vakantiegangers. De prachtige natuur en exotische stranden werken als een magneet voor de (westerse) toerist. Indonesië ligt in het Zuidoosten van Azië en grenst aan o.a. Brunei, Maleisië, Singapore, Oost-Timor en Papoea Nieuw Guinea. De hoofdstad is Jakarta, welke samen met het eiland Bali erg populair is bij Nederlanders om hun vakantie te vieren. Velen kiezen er voor om een rondreis te maken langs de diverse eilanden, ieder eiland heeft namelijk zijn eigen charme. Ik zocht uit wat wij nou echt willen gaan zien en wat we moeten regelen als we zo’n reis als dit gaan maken. Je gaat niet eventjes een paar dagen naar Indonesië…om een hoop te kunnen zien moet je echt wel een paar weken gaan. Ik zocht uit hoe het nou precies zit met een visum en welke plekken nou echt te moeite waard zijn om te bezoeken. 

Wat is er allemaal te zien in Indonesië?

Jakarta
In de hoofdstad Jakarta kan het erg druk zijn en zeker het verkeer is er behoorlijk hectisch. Zorg ervoor dat je iemand hebt die je op een veilige manier kan vervoeren, of je eventueel goede tips kan geven om op een verantwoordelijke manier op eigen houtje op pad te gaan. Het Onafhankelijkheids-Monument is erg indrukwekkend om te gaan bekijken. Je kunt met de lift naar boven zodat je kunt genieten van het prachtige uitzicht. Het monument, gelegen aan de Medan Merdeka (het vroegere Koningsplein) is maar liefst 137 meter hoog en wordt ook wel Monas genoemd. Men begon in 1961 met bouwen in opdracht van toenmalig president Soekarno en het duurde in totaal 14 jaar voordat het af was. Het gebouw staat symbool voor de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië tegen Nederland.

Bali
Een andere populaire bestemming is Bali. Dit eiland is vooral bekend om de prachtige stranden en de andere schoonheid van haar natuur. De terrasvormige rijstvelden die Sawa’s worden genoemd, trekken jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld. Natuurlijk zijn de vulkanen op het eiland ook niet te ontlopen. De bekende Agung vulkaan is ook nog eens actief, wat veel bezoekers trekt aangezien je de vulkaan kunt beklimmen voor een prachtig uitzicht. Dit is ook nog eens het hoogste punt van het eiland, wat zich natuurlijk perfect leent voor het maken van prachtige foto’s. Ik zou het liefste nu al een visum aanvragen, maar voor deze reis moeten we toch nog eventjes sparen. Ik heb overigens al op meerdere plekken gelezen dat Indonesië met kinderen heel erg goed te doen is!

Molukken
Deze eilanden archipel is verdeeld over 2 provincies, Molukken en Noord Molukken. De eilanden zijn gelegen in het oosten van het land. Halmahera is het grootste eiland en nog tamelijk onontdekt door de massatoerist. Hierdoor kun je nog heerlijk genieten van de ongerepte natuur in de vorm van brede baaien langs de vier schiereilanden die het eiland heeft. Tevens is hier ook een actieve vulkaan te vinden op het bergachtige landschap van het eiland, de Gunung Gamkonora.

West-Timor
Dan hebben we ook nog West-Timor, gelegen aan het zelfstandige land Oost-Timor. De roerige geschiedenis van dit land is nog terug te zien in het hedendaagse leven. In 2002 werd de Portugese kolonie opgesplitst in 2 delen toen Oost-Timor onafhankelijk werd en West-Timor bij Indonesië bleef. Op West-Timor zijn toeristen nog bijna niet te vinden, wat ervoor zorgt dat het allemaal extra bijzonder is. De lokale markten zijn geweldig om over heen te dwalen en er is ook een prachtige waterval te vinden; de waterval van Oenesu. Breng wellicht ook een bezoekje aan None. Hier zijn nog de laatste headhunter dorpen te vinden, wat wellicht wel eventjes een cultuurshock zal geven, maar verder zeer indrukwekkend is. Verder kun je ook nog een bezoek brengen aan Boti, wat een erg traditioneel dorp is zonder elektriciteit. Men vindt dat ze dit niet nodig hebben in het dagelijkse leven. De Kepala Suku, de baas van het dorp wordt ook wel de laatste koning van West-Timor genoemd.

Visum voor Indonesië

Nederlandse toeristen hebben een voordeel als het gaat om een visum voor Indonesië. Sinds 2015 is het niet meer nodig om vooraf een visum aan te vragen, mits je niet langer dan 30 dagen in het land verblijft. Daarbij is nog wel een regel aan toegevoegd; je mag namelijk maar bij 9 toegangspoorten verspreid over het land als Nederlander visumvrij passeren.

Deze toegangspoorten zijn zijn de luchthavens Soekarno-Hatta (Jakarta), Ngurah Rai (Bali), Kuala Namu (Medan), Juanda (Surabaya), Hang Nadim (Batam) en de zeehavens Sri Bintan Pura (Tanjung Pinang), Batam Center (Batam), Sekupang (Batam), Tanjung Uban (Riau).

Wil je langer dan 30 dagen in Indonesië blijven is het handig om dit vooraf via een visumbureau te regelen. Dit visum is voor 60 dagen geldig. Er zijn een aantal documenten bij je visumaanvraag voor Indonesië die nodig zijn om je visum vooraf in Nederland te verkrijgen. Hierbij dient je paspoort nog een half jaar geldig te zijn bij aankomst en is een volledig ingevulde visumaanvraagformulier met pasfoto nodig, met een kopie van je boekingsbevestiging.

Beeld: Jakarta officially the Special Capital Region of Jakarta from Shutterstock/Andreas H

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.