Nog even chillen met zijn tweeën, voordat de kleine spruit zich aandient? Steeds meer aanstaande ouders gaan op babymoon, een soort honeymoon maar dan met een babybuik. Dat je niet gaat snowboarden of bergbeklimmen is logisch, maar wat voor type vakantie is dan wel geschikt? En tot wanneer mag je eigenlijk wel zwanger vliegen? Wij geven je 6 nuttige tips, zodat je onbezorgd kan genieten van jouw babymoon.

#1 Wat is de beste reistijd voor zwanger vliegen?

In het tweede trimester, zo tussen de 13 en 28 weken, is reizen het meest relaxed als je zwanger bent. De misselijkheid is vaak een stuk minder en je voelt je fitter. Ook zit je zwangere buik nog niet heel erg in de weg. Er zijn een heleboel leuke babymoon bestemmingen, dus lees je goed in voordat je een keuze maakt!

#2 Mag je zwanger vliegen?

Tot de 28e week van je zwangerschap kan je probleemloos vliegen. Zorg wel dat je kan aantonen hoeveel weken je zwanger bent door middel van een verklaring van je verloskundige. Of je na 28 weken wordt toegelaten op een vliegtuig, verschilt per airline. Verdiep je dus van te voren goed in de regels om problemen te voorkomen. Na 36 weken bij een eenling en na 34 weken bij een meerling, mag je met geen één maatschappij meer vliegen. Let ook goed op hoeveel weken je bent als je terug vliegt. Je wil natuurlijk niet vast komen te zitten in het buitenland, omdat je niet meer wordt toegelaten. Check met je verloskundige of het voor jou verstandig is om op reis te gaan. De verloskundige verstrekt ook de zwangerschapsverklaring, ook wel een ‘fit to fly’ verklaring genoemd. Neem deze altijd mee als je op reis gaat! Het kan zijn dat je de verklaring moet laten zien bij het inchecken op het vliegveld. Neem ook een kopie van je zwangerschapskaart mee. Mocht je onverhoopt in het ziekenhuis of bij de dokter belanden, dan kan de plaatselijke dokter alle gegevens rondom jouw zwangerschap inzien.

#3 Beste bestemmingen voor een babymoon?

Chillen op het strand van Curaçao klinkt heerlijk, maar bedenk je wel dat je daarvoor ruim 10 uur achter elkaar in een vliegtuig zit. Wij raden aan om een bestemming te kiezen die niet te ver vliegen is, zoals FrankrijkItalië of Spanje.

#4 Welk hotel voor babymoon?

Comfort is key tijdens je babymoon. Niemand wordt vrolijk van een krakkemikkig bed met doorgezakt matras, maar als je zwanger bent heb je nóg meer behoefte aan een lekker bed. Kies je hotel dus zorgvuldig uit of kies voor een accommodatie die compleet is ingericht op de behoeften van zwangere vrouwen. Je mag best een beetje extra betalen om jezelf te verwennen! Let er ook goed op dat jouw hotel niet te ver bij een ziekenhuis vandaan ligt. In de meeste grotere steden is er een goed ziekenhuis te vinden, maar in de middle of nowhere wil je niet riskeren dat de weeën al gaan beginnen!

#5 Hoe bescherm je jouw zwangere buik tegen de zon?

Smeren, smeren, smeren is het advies voor zwangere vrouwen. Stop een zonnebrandcrème met minimaal factor 50 in je koffer, want je huid is tijdens je zwangerschap een stuk gevoeliger. Door jezelf goed in te smeren verklein je ook de kans op een zwangerschapsmasker, verkleuringen van de huid in het gezicht. Zoek regelmatig de schaduw op, zeker tijdens het middaguur, en zorg daarnaast dat je veel water drinkt om uitdroging te voorkomen.

#6 Hoe verzeker je jezelf als je zwanger bent?

Je hoopt natuurlijk dat alles soepel verloopt maar als zwangere vrouw loop je wat meer risico dan normaal. Sluit dus een goede reis- en annuleringsverzekering af voor jouw babymoon vakantie, zodat je niet voor eventuele onverwachte kosten op hoeft te draaien.

Geniet ervan!

Neem de lift in plaats van de trap en pak de taxi naar een goed restaurant. Breng nog even een bezoekje aan de spa, slaap lekker uit en geniet met je partner van jullie tijd met zijn tweeën!

Wil jij niet te ver vliegen met je zwangere buik? Vergelijk tarieven naar bestemmingen binnen Europa.

Beeld: Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.