Heb je al lang je plannen klaar om je huis een make-over te geven en bijvoorbeeld je muren in een andere kleur te verven, dan is enige kennis wel handig. Verven lijkt misschien niet zo heel erg ingewikkeld, maar ik wil je toch een aantal tips geven die je goed kunt gebruiken om je schilderwerk, al dan niet bovenop de vouwladder, zo vlekkeloos mogelijk te kunnen doen.

Opletten hergebruiken oude verf

Wanneer je begint met verven is het natuurlijk in eerste instantie aan de orde dat je verf gaat kopen. Hierna kun je dus gewoon beginnen met verven. Maar soms staat er ook nog wel eens een blik met oude verf in de schuur, welke overgebleven is van een klus waar je eerder mee bezig bent geweest. Het is niet zo gek om die oude verf opnieuw te gebruiken, tenslotte is het altijd goed om geld te besparen (en weggooien is vaak ook zonde). Kijk goed naar de houdbaarheidsdatum van de verf. Indien deze verstreken is kun je er beter voor kiezen om het niet opnieuw te gebruiken. De kans is groot dat de verf is verkleurd.

Veiligheid en netheid

Om de veiligheid tijdens het verven te garanderen, moet je ervoor zorgen dat je stevige materialen tot je beschikking hebt. Om hoog te kunnen verven heb je bijvoorbeeld een veilige trap nodig. Onveilige selfmade-stellages opzetten a la Chateau Meiland is niet zo’n heel goed idee (lees: twee trappen met een plank ertussen). Een huishoudtrap heeft iedereen wel in huis gelukkig. Netjes werken is ook een belangrijk detail. In de meeste gevallen bevinden de kozijnen van ramen en deuren zich dicht bij de muren die je moet verven. Om ervoor te zorgen dat ze niet dezelfde kleur als de muur krijgen, kun je ze afplakken met tape.

Hoeveel verf kopen?

Koop niet blindelings een heleboel blikken verf maar bereken hoeveel liter je nodig hebt. Je kunt dit op een hele simpele manier doen. Meet de breedte en hoogte van de muren met een meetlint. Vermenigvuldig de breedte en de hoogte met elkaar om de oppervlakte van de muur te berekenen. Bereken op dezelfde manier de oppervlakte van je ramen en deuren.

Kleur kiezen

Als je weet hoeveel verf je nodig hebt, dan kun je gericht gaan kiezen voor een bepaalde kleur (of kleuren). Vaak kun je ook kleine samples krijgen bij de bouwmarkt, die je alvast eens kunt proberen op de muur. Je kunt dan zelf bepalen of je het mooi vindt of niet en eventueel voor iets anders kiezen.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

One thought on “Verf tips: zelf je muren schilderen doe je zo

  1. Vergeet vooral niet een primer aan te brengen bij het schilderen. Ik liet dit bij het schilderen van de slaapkamer van mijn zoon achterwege. De witte plekken van de dichtgemaakte gaten bleven door het nieuwe schilderwerk heen zichtbaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.