Hebben luiers een houdbaarheidsdatum?

Een pasgeborene heeft mogelijk ongeveer zeven luierwissels per dag nodig. Als je wegwerpluiers gebruikt, stel je dan het aantal luiers voor dat nodig is totdat de baby plas- en zindelijk is. Daarom is het opslaan van luiers iets dat de meeste ouders doen.

Maar wat als je jezelf hebt overschat en meer heb gekocht dan je uiteindelijk nodig had? Of je hebt luiers gekocht die heel dicht bij hun ‘THT’-datum liggen? Kunnen luiers over de datum gaan? Is het veilig om oude luiers te gebruiken? Hoe herken je een verlopen luier? Omdat luiers dicht bij de huid van een baby blijven, is het normaal dat ouders zich zorgen maken over de levensduur en de veiligheid van het gebruik van oude luiers.

In dit bericht beantwoord ik deze vragen. Maar laten we beginnen met de verschillende componenten van een luier.

Hebben luiers een houdbaarheidsdatum?

Waar zijn wegwerpluiers van gemaakt?

Een typische wegwerpluier bestaat uit vier lagen, waarbij elke laag uit verschillende materialen bestaat.

De binnenste laag of het absorberende bovenvel: de binnenste laag, die in direct contact staat met de huid van de baby, is meestal gemaakt van polyester en polypropyleen. De plaat is zacht, laat een vrije luchtstroom toe en is lekvrij.

De middelste laag of absorberende kern: Onder de binnenlaag ligt de absorberende laag waar alle magie gebeurt. Het bevat donspulp en chemische kristallen, ook wel super absorberend polymeer (SAP) genoemd.

De donspulp wordt meestal gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals houtpulp, maïs of op tarwe gebaseerd materiaal. Het verdeelt de vloeistof gelijkmatig over het absorberende vel, terwijl het polymeer de vloeistof tot 30 keer zijn eigen gewicht absorbeert en vasthoudt.

De buitenhoes of hoes: Omdat het voorkomt dat de vloeistof uit de luier lekt, is de buitenhoes gemaakt van waterdicht materiaal. Nogmaals, polypropyleen en polyethyleen worden gebruikt om de buitenlaag te maken. Het is zacht, ademend en duurzaam.

Deze vellen hebben enkele prints of het merklogo van de fabrikant. De fabrikanten zorgen ervoor dat de inkt die voor de afdruk wordt gebruikt, veilig is voor de tere huid van de baby.

Bevestigingsmiddelen en ander materiaal: terwijl sommige luiers worden geleverd met bevestigingsbanden, hebben sommige een tailleband met stretchpanelen. Beenmanchetten zijn standaard voor alle luiers. Deze componenten zijn ook gemaakt met plastic vezels en in de meeste gevallen elastisch om de baby een perfecte pasvorm en comfort te bieden.

Kortom, papier, plastic vezels, stof, elastiek en SAP zijn de belangrijkste componenten van een luier.

Lees in deze luiertest welke luier als best getest is.

Hebben luiers een houdbaarheidsdatum?

Kunnen luiers over de datum gaan?

Net als elk ander babyproduct vermeldt ook op de verpakking van de luier een vervaldatum. Omdat de componenten van een luier meestal op papier en plastic zijn gebaseerd, zouden ze technisch gezien langer moeten meegaan dan de door de fabrikant aanbevolen periode van twee tot drie jaar. Waarom vermelden merken dan de houdbaarheidsdatum op elk luierpakje?

Het is omdat ze willen dat je de luier binnen een bepaalde periode gebruikt om maximale voordelen te ontvangen. Binnen het genoemde tijdsbestek wordt een luier getest om optimale prestaties te leveren.

Als de periode voorbij is, garandeert de fabrikant niet dezelfde prestaties als geadverteerd. Nadat de luier de beste periode heeft overschreden, kun je enkele verouderingseffecten opmerken, zoals verkleuring van de buitenste laag, verminderd absorptievermogen, lekkage problemen en verandering in geur.

Hebben luiers een houdbaarheidsdatum?

Hoe identificeer je een ‘oude’ luier?

Zoals hierboven vermeld, kan een oude luier verschillende tekens vertonen, waardoor u deze gemakkelijk kunt herkennen.

1. Verandering in kleur en geur

Leg een stuk papier een paar dagen opzij zonder het te storen en kijk hoe de toon verandert in een gele tint. Elk papierproduct heeft de neiging om bij langdurige blootstelling aan zuurstof zijn kleur te verliezen.

Hetzelfde geldt voor een luier, die is gemaakt met een mix van papier en plastic. De buitenste laag van de luier kan gelig worden. Mogelijk merk je ook dat de patronen op de omslag na verloop van tijd vervagen.

Omdat een verandering in de kleur van de luier slechts een cosmetische factor is, heeft dit mogelijk geen invloed op de prestaties.

2. Verandering in geur

Niet alle wegwerpluiers hebben een geur. Maar een paar merken voegen geur of deodorant toe om onaangename geuren te absorberen.

Ongeacht de toevoeging ruiken oude luiers anders dan nieuwe. Het kan te wijten zijn aan de afbraak van moleculen in de geur of blootstelling aan externe omstandigheden. Hoewel de sterk geurende luiers hun geur kunnen verliezen, kunnen luiers met deodorant een onaangename geur achterlaten tijdens het gebruik.

Deze mooie functie heeft mogelijk geen invloed op de efficiëntie van de luier.

3. Verminderde opnamecapaciteit

De chemische kristallen (SAP) die in luiers worden gebruikt, absorberen zeer efficiënt water uit hun omgeving. Zelfs als ze niet worden gebruikt, hebben ze de neiging om het vocht uit de lucht en de omgeving te halen.

Bij gebruik van een oude luier kan het absorptievermogen afnemen omdat deze gedeeltelijk gevuld is met vocht (uit de omgeving). Hoe langer je een pak luiers open laat, hoe groter het verlies.

Een afname van het absorptievermogen beïnvloedt de efficiëntie van een luier. Tijdens het gebruik van dergelijke luiers moet je ze wellicht vaker dan normaal verwisselen.

4. Lekkage en montageproblemen

Spandex, het materiaal dat wordt gebruikt voor elasticiteit in beenmanchetten en tailleband, is bestand tegen hitte en vocht. Maar als er rubber of latex aan wordt toegevoegd, kan het na verloop van tijd kapot gaan. Als er geen elasticiteit is, vooral in beengaten, kan het zijn dat je te maken krijgt met een lekkende luier.

Verder, als het elastiek in de tailleband losraakt, blijft de luier niet op zijn plaats en leidt dit weer tot een lekkende puinhoop.

Het is niet de moeite waard om een ​​losse of slecht passende luier te gebruiken, omdat dit de functie van een wegwerpluier beïnvloedt.

Hebben luiers een houdbaarheidsdatum?

Is het oké om oude of overdatum luiers te gebruiken?

Een luier bevat geen dergelijke component met een vervaldatum. Zelfs de chemische kristallen die in de kern worden gebruikt, worden niet bedorven of schadelijk.

De veranderingen die je bij een oude luier opmerkt, zijn waarschijnlijk licht van aard en veroorzaken mogelijk geen ernstige problemen. Als je de luiers echter gebruikt binnen de door de fabrikant genoemde periode, zeg twee tot drie jaar vanaf de verpakkingsdatum, kun je maximale prestaties verwachten.

Controleer tijdens het gebruik van een oude luier regelmatig op eventuele lekken en probeer deze te vervangen zodra hij vol is. Controleer vooral of er huiduitslag of jeuk is, en stop in dat geval met het gebruik van de oude luiers.

Hoe kun je de levensduur van een luier verlengen?

Hoewel het normaal is dat de luiers hun efficiëntie verliezen na jaren van fabricage, kan zorgvuldige opslag hun levensduur verlengen. Hier zijn een paar dingen die je kunt doen om de luiers te bewaren voor langer gebruik.

  • Vocht, warmte en licht zijn de belangrijkste factoren die luiers kunnen beschadigen. Bewaar ze op een donkere, koele en droge plaats.
  • Wanneer je een vol pak luiers hebt, maak deze dan niet open. Bewaar het zoals het is in een kartonnen doos om blootstelling aan lucht en vocht te voorkomen.
  • Als je een geopend pak luiers hebt, wikkel het dan stevig in met een dun plastic vel en zet het vast met sterke tape. Zorg ervoor dat er geen lucht in zit.
  • Je kunt een vacuumsealer gebruiken om een ​​water- of luchtdichte afsluiting te maken. Het helpt je ook om meer luiers in minder ruimte op te bergen.

Tot slot is er geen exacte vervaldatum voor een luier. Het is alleen dat het na verloop van tijd zijn effectiviteit verliest. Met een zorgvuldige opslag kun je ervoor zorgen dat de luiers functioneren zoals ze bedoeld zijn. Let tijdens het gebruik van oude luiers op lekkage of pasproblemen, en je bent klaar om met jouw oude voorraad aan de slag te gaan. Denk er wel aan om te controleren op huidreacties.

About Cassandra Pater

Overachiever en gestructureerde chaoot: zorgt voor ijzersterke content in de vorm van blogs, branding & webdesign voor jouw bedrijf, met als doel te verbinden met de lezers en hoger te ranken in Google. Heeft ook nog 2 leuke Blogs: www.momambition.nl en www.interiorqueen.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.