In Drenthe vind je meerdere kabouteruitjes voor kinderen. Van avontuurlijke kabouterpaden tot een vrolijk pannenkoekenhuis met deze rood gemutste sprookjesfiguren in de hoofdrol. Wij bezochten laatst het Rijk der Kabouters, een sprookjespark aan de rand van Eext.

Het kabouterbos

Tijdens onze midweek in Drenthe tijdens de meivakantie, planden we een aantal kidsproof uitjes in. We waren immers op pad met onze twee jongste kids: Eli (8) en Filou (5). Omdat ze dol zijn op bijzondere kabouterpaden, dachten we dat het Rijk der Kabouters wel een schot in de roos zou zijn.

Eenmaal bij de parkeerplaats aangekomen, twijfelden we wel even. De bijbehorende speeltuin zag er wat vervallen uit. Wat nou als het kabouterbos in dezelfde staat zou zijn? Ook bleek de entreeprijs 50 cent per persoon hoger te zijn dan op de website stond aangegeven. Niet netjes vonden we. Maar goed, we waren er al en de kinderen hadden er zin in. Dus kochten we bij de kassa 4 kaartjes voor een bezoek aan het Rijk der Kabouters.

De kinderen ontvingen een speurtocht met daarin opdrachten die in het kabouterbos uitgevoerd konden worden. Omdat onze zoon wel van wat speurwerk houdt, hield hij nauwlettend de kaart in de gaten. Onze dochter had meer aandacht voor alle knopjes waar op gedrukt kon worden en hendels waar je aan moest draaien om iets in gang te zetten.

In het kabouterbos zie je heel veel kabouterbeeldjes in verschillende settings. Favoriet was toch wel de kabouters en de trollen bij de hunebedden, want we zijn tenslotte toeristen in Drenthe. Naast kabouters (de bekende David de kabouter en zijn Lisa figuren)  zie je hier ook de bekende Laven uit de Efteling en een aantal trollenbeeldjes terug.

Tijdens de route worden de kinderen ook een aantal keren uitgedaagd om te bewegen. Er is een skippybalveldje, een skelterbaan en een baan voor klompengolf.

De speeltuin

Bij een bezoek aan Rijk der Kabouters is toegang tot de buitenspeeltuin bij de prijs inbegrepen. Op het speelveldje staan diverse klimtoestellen en wat buitenspeelgoed zoals ballen en fietsjes. Zoals ik al eerder schreef, vonden wij de speeltuin er niet heel aantrekkelijk uitzien. Het leek allemaal wat vervallen en het zag eruit alsof het veld gewoon vol was gezet met diverse speelattributen, zonder er een leuk geheel van te maken.

Maar kinderen zijn gauw tevreden en onze kids hebben er dus ook wel even een tijdje zoet gespeeld, terwijl wij met een kopje koffie op een plastic kuipstoeltje toekeken.

Eten & drinken

Bij de ingang van het Rijk der Kabouters vind je ook het horecagedeelte van het Drentse kabouterbos. Naast warme en koude dranken, kun je hier ook een snack bestellen zoals een pannenkoek of een tosti.

Bij de speeltuin en rondom de ingang vind je enkele zitplekken waar je eten en drinken kunt nuttigen. Ook is er een klein overdekt gedeelte.

Wil je wat langer blijven? Dan kun je altijd informeren of er nog vakantiehuisjes beschikbaar zijn, want je kunt ook op het terrein overnachten.

Onze ervaring

Wat vonden wij van ons bezoek aan het Rijk der Kabouters? Onze ervaring is over het algemeen positief. Wel denk ik dat dit park het leukste is voor echt kleine kinderen zoals dreumesen en peuters. Voor iets grotere kinderen wordt het al gauw wat saai en loop je er sneller doorheen.

Ook is de opzet redelijk amateuristisch. Je hebt het gevoel alsof je door de (hele grote) achtertuin loopt van iemand met een uit de hand gelopen kabouter-hobby. Veel beelden zijn hetzelfde, maar steeds weer in een andere scene neergezet. Voor een entreeprijs van 9 euro per persoon hadden wij er wel iets meer van verwacht.

Toch hebben wij een leuke ochtend gehad en heeft vooral onze jongste dochter zich prima vermaakt. Ik kan mij voorstellen dat dit een leuk uitje is met jonge kinderen als je in Drenthe vakantie viert. Je moet er alleen niet al te veel van verwachten.

Praktische informatie

Wil je weten wat je kunt verwachten van een bezoek aan het Rijk der Kabouter in Eext? Hier vind je nog wat praktische informatie:

  • Entree voor het Rijk der Kabouters in 9 euro per persoon. Baby’s tot en met 12 maanden mogen gratis mee naar binnen
  • Het sprookjespark is in de buitenlucht. Kleed je dus naar het weer
  • Tijdens de zomervakantie is Rijk der kabouters dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur geopend
  • Honden zijn welkom, mits aangelijnd
  • Parkeren is voor bezoekers van het kabouterbos gratis
  • Voor baby’s is er een verschoningsruimte aanwezig

Wil je meer vakantietips? Op mijn blog eengoedereis.nu deel ik heel veel reisinspiratie voor uitstapjes met en zonder kinderen.

Liefs, Mirjam
Beeld: Eengoedereis.nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.