Een opgeruimde kast op de kamer van je kind is een onbereikbare droom voor meer ouders. Voor je het weet, heeft je kind zoveel speelgoed, kleding en andere dingen waarvan je voordat je moeder was, niet eens wist dat het bestond.
Kortom: er zijn veel ouders die moeite hebben om de kasten van hun kinderen georganiseerd te houden. Misschien ben jij wel één van hen. Met deze tips kun je de kamer van je kind netjes houden!
1. Laat je kind helpen met opruimen
Mijn zoon is 5 en zijn slaapzak van toen hij 1 was ligt nog in zijn kledingkast. Dat het niet opgeruimd is, is dus niet zijn schuld. Hij heeft namelijk een moeder die regelmatig melodramatisch verzucht: “Hier was je een baby’tje”. Alsof, zodra ik die te kleine kledingstukken vast heb, ze me aanstaarden, me veroordeelden. “Waarom doe je ons dit aan?” Dat zit natuurlijk allemaal in mijn dramatische hoofd en dus is het verstandig om je kind te laten helpen met het opruimen van kleding. Dingen die te klein zijn: weg ermee. Dingen die stuk zijn? Weg ermee. En de rest mag je kind bepalen.
2. Houd kleding en andere spullen uit elkaar
Er is een grote kans dat je meer bewaart dan alleen kleding in de kast van je kind. Als dit het geval is, is het wel slim om een onderscheid te maken tussen kleding en andere spullen. Zo hebben wij lades voor kledingstukken en ook een lade voor zwemaccessoires. Zijn zwembandjes heeft hij niet nodig bij zijn dagelijkse kleding. Alhoewel hij al zo ver is bij zwemles dat hij geen zwembandjes meer nodig heeft. Ik moet nog even terug naar punt 1 dus.
3. Houd broeken en shirts apart
Goed, je hebt je kleding en andere spullen uit elkaar. Helemaal top! Nu is het zaak dat je de kleding ook scheidt. Je broeken bij de truien houden kan zorgen voor chaos. Niet alleen bij jou, maar als je kind dan een keer een trui moet pakken, kan het zijn dat hij met zijn pyjamabroek beneden komt zetten. Niet handig als je haast hebt. Als je dit duidelijk scheidt, zal je kind ook niet zo gauw misgrijpen!
4. Bewaar kleding op seizoen
Nog iets over kleding. Haal in hemelsnaam die korte broeken weg zodra de herfst aanbreekt. Het duurt minstens 6 maanden voor je kind weer in een korte broek kan en het is de vraag of je kind er dan überhaupt nog inpast! Dus: in de herfst haal je alle zomerkleding weg. Ja, ook als dat betekent dat je kleuter volgend jaar niet meer in die schattige sandaaltjes past. Ze aantrekken in de winter doe je ook niet.
5. Vouw kleding goed op
Door het vouwen van kleren, krijg je een voldaan en opgeruimd gevoel. Bedenk namelijk eens hoeveel tijd het kost om te vinden wat je zoekt in een rommelige kast versus een opgeruimde. Het verschil is duizelingwekkend! Het lijkt behoorlijk intensief om alles goed op te vouwen in één keer, maar waarschijnlijk bespaar je ontzettend veel tijd in de avond of in de ochtend als je alle outfits klaar moet leggen. het zou mij niets verbazen als het me ruim 2 uur per week zou besparen.
Het opvouwen van kleding vermindert daarnaast de hoeveelheid ruimte die ze innemen. Dit betekent dat er meer in je kast en lades past en het zorgt ervoor dat je kleding mooier blijft en het voorkomt dat ze kreuken. Kortom: je kleding gaat langer mee. Vouw alles per soort en leg het zo geordend in de kasten.
6. Gebruik transparante opbergdozen
Berg je meer op dan alleen kleding in de kast van je kind? Gebruik dan transparante opbergdozen voor bijvoorbeeld speelgoed of schoenen. Zo zie je in één oogopslag wat er in de dozen zit opgeborgen. Dit werkt natuurlijk perfect voor seizoensgebonden kleding – zo weet je toch waar die korte broek is gebleven mocht je ineens tijdens de winter naar de Canarische Eilanden vliegen – maar het werkt ook als een tierelier voor extra’s die je niet altijd nodig hebt!
7. Gebruik icoontjes om het systeem duidelijk te maken
Je hebt waarschijnlijk een heel opruimsysteem in je hoofd die voor jou logisch is, maar mogelijk niet voor je kind en je partner. Je kan een heel ingewikkeld systeem doorlopen waarbij het hele gezin continu jou vraagt hoe het zit of waar je iedereen steeds achter de vodden aan moet zitten, of je gebruikt icoontjes. Gebruik icoontjes voor de plek waar truien liggen, broeken, speelgoed of andere onderdelen die je vaak gebruikt. Zo weet iedereen wat ze waar moeten opruimen!
8. Gebruik labels op de kledinghangers
Ben je bang dat je huishouden het niet overleeft zonder jou? Overweeg dan eventueel labels op de kledinghangers te maken. Voor bijvoorbeeld winter- of zomeroutfits of voor combinaties die bij elkaar passen. Dit helpt vooral als je een avontuurlijk kind hebt wat zichzelf het liefst aankleedt en daarmee verschillende blikken krijgt die allemaal schreeuwen: “Wat hebben je ouders jou nu weer aan gedaan?!” In plaats van dat je je continu moet verontschuldigen – want eigen keuze – kun je een klein beetje helpen.
Of schijt hebben aan wat anderen denken, dat kan natuurlijk ook!
9. Leg uit waar bepaalde onderdelen opgeruimd moeten worden
We hebben het al even gehad over een systeem met icoontjes zodat je niet iedereen steeds hoeft te vertellen waar ze dingen moeten opruimen. Maar voor je mensen loslaat op een icoonsysteem, is het wél handig om alles te bespreken. Bespreek waar bepaalde onderdelen opgeruimd moeten worden en geef je kind ook wat zeggenschap hierin. Als je kind niet goed bij de bovenste plank kan, is het een beetje sneu als hij daar zijn favoriete speelgoed moet opbergen. Daar kan hij dus nooit bij en zo krijg je een situatie waar je zo weer rommel hebt of jij weer aan het werk moet!
10. Gebruik een vast schema om op te ruimen
Dan, de allerlaatste tip: het opruimen is vaak niet het moeilijkst. Het opgeruimd houden is dat wel! Althans, in ons huishouden. Houd een vast schema aan. Zo ruim ik bijvoorbeeld altijd de woonkamer en keuken op als mijn man onze kleuter naar bed brengt. Houd dit ook vast voor slaapkamers. Je hoeft niet elke dag de hele kast op te ruimen, maar je kan wel bepalen dat op zondag alle kleding netjes opgeborgen moet worden, op woensdag en zaterdag het speelgoed en dat er elke maand wordt gekeken of kleding te klein is en eventueel weg moet! Zo houd je het een stuk leuker en makkelijker voor iedereen.