woonkamer van een klein appartement inrichten
De afgelopen jaren zijn tiny homes en kleinere huizen de norm. We hebben nu eenmaal een woningtekort in Nederland én huizen zijn duur! Toch wil je, zelfs als je klein woont, een fijne woonkamer. Je woonkamer is namelijk de plek waar je het meest bent! Benieuwd hoe je van een kleine ruimte een kamer maakt waar je graag bent en graag gasten uitnodigt? Lees dan verder!

Hoeveel zitplek heb je nodig?

Hoekbanken geven al gauw een gevoel van luxe en ruimte, maar het voelt waarschijnlijk niet als iets haalbaars in een kleine woonkamer. Gelukkig is dat niet zo! Bedenk hoeveel zitplaatsen je nodig hebt en kies vervolgens voor een kleine hoekbank. Mocht je geen salontafel willen of nodig hebben, kies dan voor een bank met een grotere hoek, zoals de bank hieronder. Je kan het aangehechte gedeelte door middel van een dienblad dienst laten doen als salontafel!   modulaire bank oslo inrichten klein appartement  

Maak slim gebruik van licht en kleur

Een kleine ruimte wordt kleiner als je het volzet, als er geen licht binnenkomt en je donkere muren hebt. Denk dus goed na of je écht een zwarte statement muur nodig hebt, of dat wit ook acceptabel is. Zorg vervolgens voor genoeg licht. Heb je te weinig ramen? Schaf dan genoeg lampen aan om daglicht binnen te krijgen. Daarnaast is het ook verstandig om je gordijnen hoog en breed te hangen. Zo ogen je ramen groter dan ze daadwerkelijk zijn én dat optische trucje zorgt weer voor een ruimere woonkamer.

Kies kleine meubels

Een kleine hoekbank is te doen, maar combineer dit niet met een enorme salontafel, een tv-kast die de grootte heeft van een bioscoopzaal en een eettafel voor acht personen als je maar met zijn drieën bent. Kies meubels die los kunnen staan van de muur, zodat je een ruimer beeld creëert. Zo hebben wij onze grote salontafel vervangen door twee kleine ronde. Qua opbergruimte hebben we nu meer, maar het oogt veel ruimer.

Ga voor ronde meubels

Heb je in je kleine huis ook nog kinderen kruipen of wild spelen? Op een druilerige woensdagmiddag rennen zij waarschijnlijk het hele huis door met alle gevolgen van dien. In een ruimer huis zit een ongeluk in een klein hoekje. In een kleiner huis zijn die hoeken dichterbij. Voor je het weet stuitert je uk vanaf de drempel op de eettafel zo tegen de tv. Overal deuken, maar liever in de meubels dan in je kind, toch? Door ronde meubels te kiezen in een kleine ruimte, zijn er minder punten en hoekjes waar je kind zich aan kan bezeren. En het voordeel is dat het ook nog eens ruimer oogt!

Denk goed na over opslagruimte

Als je klein woont, betekent het niet dat je geen opbergkasten nodig hebt. Minimalistische meubels lijken perfect, maar als je dan vervolgens niets kan opbergen, schiet je eigenlijk geen meter op. Gebruik dus meubels die opbergmogelijkheden hebben. Een bank met opbergruimte onder het zitgedeelte, een salontafel met lades of een tv-kast met ruimte waarin je spullen kan opbergen zorgen er al voor dat je geen extra kast nodig hebt! Kies vervolgens een mooie opbergkast die ook meteen als statement kan dienen in je woonkamer. Kleed deze mooi aan met planten en je kamer ziet er weer ruimer en aangekleder uit! opbergkast goossens inrichten klein appartement woonkamer Lees ook: tips voor het kindvriendelijk inrichten van je woning

Hoe gebruik je de muren optimaal in een kleine woonkamer?

Het is aantrekkelijk om je hele muren vol te hangen met schappen of te bedekken met boekenkasten. Je kan natuurlijk heel wat opbergen op deze manier. Echter krijg je ook het effect dat een kleine woonkamer nog kleiner voelt. Zoals ik al benoemde, moet je ook goed kijken naar licht en kleur. Dit doe je niet door een enorme kast te kopen en die vol te zetten met je 800 boeken. Wellicht moet je toch afscheid gaan nemen van je boeken en die op je e-reader zetten.

Haal je inspiratie uit de talloze tiny house documentaires

Wil je nog meer inspiratie? Dat kan! Netflix staat vol met tiny house documentaires. Denk aan bijvoorbeeld Tiny House Nation, waar mensen een tiny house laten bouwen én vervolgens inrichten. Daag jezelf uit in The Sims 4 Tiny Living om op je computer in te richten of experimenteer. Er is inspiratie genoeg te vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.