handleiding eigen kleding maken

Er zijn verschillende redenen waarom je je eigen kleding wilt maken! Het kan zijn dat je wil dat je milieubewustere kleding draagt. Wellicht wil je je eigen kledinglijn beginnen of ben je zo geschrokken van de lijst met welke kledingstukken je nodig hebt voor een newbown, dat je dit gewoon zelf wil maken. Wat heb je nodig om zelf kleding te maken? Nou, dit dus!

Vaardigheden die je nodig hebt als je zelf kleding gaat maken

Als je begint met zelf kleding maken, is het handig als je een goede basis hebt van teken- en ontwerpvaardigheden. Daarnaast moet je goed materiaal hebben én voldoende geduld. Als je net begint, gaat je eerste overhemdje voor je pasgeboren zoon eruitzien als iets wat in elkaar gezet is door een vierjarige, met steken die alle kanten opgaan. Maar oefening baart kunst. En dat is dus met het maken van kleding helemaal zo!

Maak het leuk voor jezelf

Maak het maken van je project echt leuk voor jezelf. Het heeft geen zin om het te zien als iets dat moet. Zo weet ik dat mijn motivatie halverwege een project vaak strandt. Ik maak het eindigen van een project leuk door mezelf te belonen. Hoe je dat doet? Als je borduurt, kun je je werkjes inlijsten en bij het maken van kleding, kun je je kleding labelen! Niets is leuker dan je eigen waslabels of andere labels in je kleding te naaien alsof het echt professioneel gemaakt is.

handleiding eigen kinderkleding maken

Oefen ontzettend veel!

handleiding eigen kleding maken

Heb jij vroeger geleerd van iemand hoe je een naaimachine bedient? Ik heb wel eens een halve uitleg van mijn moeder gekregen, maar toen ik geen natuurtalent bleek en ik van alles had vastgenaaid, behalve wat moest, was de uitleg snel klaar. Oefen zelf. Eventueel aan de hand van tutorials op YouTube of een Beginnersgids voor naaipatronen. Het is ontzettend handig om naaipatronen te kunnen lezen!

De stof die je gebruikt zorgt ervoor of je project slaagt of faalt

Net zoals dat je niet een berg beklimt als je nog niet eens een heuveltje op kan komen, maak je ook geen driedelig pak van tule, glitters en pailletten. Kies voor je eerste projecten ook eenvoudige stof om mee te werken. Kies voor katoen met weinig of geen stretch. Het is namelijk al een kunst op zich om met stretch te werken. Pak stoffen waar je goed mee kan werken in het begin en pak niet te grote projecten aan!

Investeer in goede materialen

handleiding eigen kinderkleding maken

Je hebt vooral gelezen wat je niet moet doen en dat je vooral moet oefenen. Gelukkig is er nog iets wat net zo leuk is als het zelf labelen van de kleding, namelijk de juiste materialen aanschaffen. Goede materialen zorgen namelijk voor een beter eindresultaat, een snellere tijd om de boel te maken én een hogere kwaliteit. Investeer in een goed meetlint, een stofschaar waar je echt alleen stof mee knipt, toffe stoffen en naaiboeken of -tijdschriften waar je vrolijk van wordt!

Benodigdheden voor naaien

 • een naaimachine met toebehoren;
 • garen;
 • meetlint;
 • een goede stofschaar;
 • stof;
 • patroon;
 • patroonpapier;
 • spelden;
 • tornmesje;
 • naaimachinenaalden en handnaalden;
 • speldenkussen (of maak voor je eerste project een speldenkussen!);
 • labels 😉
 • stift of patroonstift om het patroon over te nemen op stof.

Een laatste tip? Ga eens speuren in de bibliotheek of het kringloopcentrum. De tofste naaiboeken zijn die van enkele decennia oud. Waarom? Naast dat je het gevoel hebt dat je terug in de tijd gaat en lekker ambachtelijk bezig bent, komt de mode altijd weer terug! Tegen de tijd dat jij snapt hoe je alles moet maken, is de mode weer in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.