Een kind zal niet heel erg snel verslaafd raken aan gamen, maar het kan wel zo zijn dat hij/zij zoveel tijd achter de gameconsole doorbrengt dat er problemen ontstaan. Merk je dat het kind niet meer gewoon ‘meedoet binnen het gezin’, niet meer op tijd aan tafel zit (vergeet te eten en te drinken) en niet meer naar buiten wil om te spelen en/of sporten, dan is er zeker wel een reden om je zorgen te gaan maken. Wacht nooit te lang met het inschakelen van hulp, het gaat namelijk van kwaad tot erger en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Gamen als vluchtgedrag

Vaak blijkt dat er achter een gameverslaving een psychisch of sociaal probleem zit, waarvoor het kind wegvlucht. Je kunt hierbij denken aan omgevingsfactoren zoals groepsdruk, eenzaam voelen omdat hij/zij gepest wordt, geestelijke problematiek zoals een depressie, of het hebben van sociale angsten. Ook eventuele problemen binnen het gezin kunnen een reden zijn om weg te vluchten in het spelen van games.

Regels zijn belangrijk

Er zijn onderzoeken die laten zien dat problematisch game-gedrag bij kinderen van de basisschool, vaker ontstaat als er geen regel zijn voor mediagebruik. Je moet je kind dus altijd regels geven, zodat het niet zo snel uit de hand kan lopen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de volgende regels;

*Stop ruim 2 uur voordat je naar bed gaat met gamen
*Geef het kind geen eigen tablet en al helemaal niet mee naar bed/naar de eigen kamer
*Spreek vaste momenten af, zodat het voor iedereen duidelijk is hoe het moet gaan

Symptomen van een gameverslaving

Zoals bovenaan al beschreven kan het kind zich af gaan sluiten voor de rest van het gezin en geen zin meer hebben om buiten te spelen/te sporten. Ook komt het vaak voor dat het kind een verstoorde nachtrust heeft, waardoor de vermoeidheid zal toeslaan en dat kun je gaan zien aan bijvoorbeeld de resultaten op school.

Praat erover met je kind

Als je je zorgen maakt over het gamegedrag van je kind is het van belang dat j dit bespreekbaar stelt. Misschien zit er wel iets achter waar je kind uit zichzelf niet mee komt, maar wat wel “gemakkelijk” op te lossen is. Neem je kind altijd serieus, het is immers al moeilijk genoeg om open kaart te spelen met je ouders. Probeer het onderliggende probleem te achterhalen zodat je de kern te pakken hebt, waar je vervolgens samen met je kind mee aan de slag kunt. Je kunt hierbij hulp inschakelen van bijvoorbeeld het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin).

Gameverslaving voorkomen

Uiteraard kan ik je geen 100% garantie geven dat onderstaande ook bij jouw kind goed werkt, maar ik denk dat het zeker wel een duwtje in de goede richting gaat geven;

*Spreek een vast tijdslimiet af – zet een wekkertje!
*Bespreek samen met het kind de games die hij/zij speelt
*Speel een spelletje samen met je kind

Test het gamegedrag van je kind gemakkelijk via deze link!

En nogmaals: maak je je zorgen: grijp in!

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

One thought on “Gameverslaving bij kinderen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.