Een te klein vloerkleed zorgt ervoor dat de kamer kleiner aanvoelt

Niets maakt een statement in een ruimte zoals een goed ingericht vloerkleed. Het is het grootste afzonderlijke ontwerp element in een kamer (afgezien van de muren natuurlijk) en kan echt een blik samen werpen als het op de juiste manier is samengesteld en geplaatst. Als je echter zo gewaagd aanwezig bent in een ruimte, kan een slecht gekozen vloerkleed het tegenovergestelde effect hebben; een kamer klein of onsamenhangend laten voelen. Met zoveel beschikbare opties aan vloerkleden op de markt, kan het vinden van het juiste textiel voor de woon- of slaapkamer een hele klus zijn en zelfs verlammend werken. Alle hoop is echter niet verloren; Volg deze eenvoudige regels en waarschuwingen om veelgemaakte fouten te vermijden en je te begeleiden naar het juiste patroon en de juiste maat voor jouw ontwerp.

diverse tapijten opgerold

De maat van het kleed

Een van de meest voorkomende fouten bij het kiezen van een vloerkleed is de verkeerde maat en dan vaak een te kleine maat. Er is een goede reden om voor een kleiner vloerkleed te kiezen; ze kosten gewoon minder. Maar wat je aan kosten bespaart, verlies je aan sfeer. Een te klein vloerkleed zorgt ervoor dat de kamer kleiner aanvoelt, ook in een klein appartement. Het kan er ook vreemd uitzien als het de meubels niet goed bedekt – het vloerkleed moet groot genoeg zijn om ten minste de voorpoten van stoelen in een woonruimte te bedekken, en breed genoeg om stoelen onder een tafel in een eetkamer vandaan te laten glijden.

Als het een slaapkamer is die je aan het ontwerpen bent, zorg er dan voor dat het stuk minstens 60 cm buiten de zijkanten en het voeteneinde van het bed uitsteekt; dit is esthetisch aantrekkelijk en zorgt ook ‘s ochtends vroeg voor een zachtere landing voor je voeten.

vloerkleed in slaapkamer

Te laat in het ontwerpproces winkelen voor een kleed.

Een andere veelgemaakte fout bij het selecteren van vloerkleden is om er te laat in het ontwerpproces voor te gaan winkelen. Omdat het zo’n dominant element in een kamer is, moet een vloerkleed het eerste zijn dat wordt gekozen bij het samenstellen van een ruimte (om nog maar te zwijgen over het gemak van het volgen van deze route, je hoeft het meubilair maar één keer te verplaatsen). Scheelt ook weer aan beschadigingen aan die mooie visgraatvloer die je zojuist hebt uitgekozen.

patronen mengen vloerkleed

Het mengen van patronen

De meeste mensen, zelfs professionele ontwerpers, deinzen ervoor terug om patronen te mengen bij het samenstellen van textiel voor een kamer. Voor een goede reden; dit zijn troebele wateren, het kan heel snel misgaan. Er zijn echter enkele eenvoudige regels die, wanneer ze worden nageleefd, de mogelijkheid bieden voor een levendige esthetiek.

Allereerst moet er een rode draad zijn tussen de verschillende patronen. Dit wil niet zeggen dat ze moeten overeenkomen – in feite kan te veel gelijkenis ook rampzalig zijn – maar een eenvoudig thema onder de elementen zoals kleur, stijl of patroon vorm (geometrisch, minimal, art nouveau, enz.).

Ten tweede, zorg ervoor dat je de schaal door elkaar haalt; met een groter stuk zoals het karpet dat het grootste deel van de ruimte bedekt, met kleinere items zoals plaids en kussens of zelfs een secundair, kleiner tapijt. Let ook op de textuur; dit is een subtiele factor in een patroon dat de look kan maken of breken als alles samenkomt.

Een vloerkleed met een hoge pool gecombineerd met ruig textiel zoals wol of schapenvacht kan bijvoorbeeld overdreven zijn. Als je voor een wollig vloerkleed gaat, kies dan voor meer ingetogen materialen voor andere items of omgekeerd. Ontspan en heb er plezier mee! Dit zijn tenslotte door jou gekozen stukken die (meestal) resulteren in continuïteit.

patronen mengen vloerkleed

Verkeerde materialen kiezen, passend in de ruimte

Een laatste ding om te overwegen tijdens het winkelen voor een binnen tapijt is de aard van de omgeving.

Zal het in een eetkamer zijn waar er kans is op het morsen van hors d’oeuvres en drankjes? Of gaat het in een melkstal die maar af en toe wordt gebruikt. Het kiezen van het juiste vloerkleed, gemaakt van het juiste materiaal is belangrijk in verhouding tot hoeveel verkeer of misbruik het waarschijnlijk zal doorstaan. Zoek een vloerkleed gemaakt van een taaier materiaal met een lage pool dat gemakkelijker schoon te maken is voor een veel gebruikte woon- of eetkamer. Bewaar de handgeweven Turkse kilim voor een ruimte zoals een slaapkamer of kantoor waar hij relatief veilig is voor koffie en kruimels.

wollen vloerkleed

Jagen op een karpet kan een van de leukste onderdelen van het ontwerpproces zijn; het zal tenslotte een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de esthetiek van de ruimte. Het kan ook overweldigend zijn met de veelheid aan beschikbare opties. Gebruik deze eenvoudige gids als een reeks grenzen om jouw keuzes te beperken en je aandacht te richten op een plezierige, stressvrije zoektocht naar hét perfecte vloerkleed.

About Cassandra Pater

Overachiever en gestructureerde chaoot: zorgt voor ijzersterke content in de vorm van blogs, branding & webdesign voor jouw bedrijf, met als doel te verbinden met de lezers en hoger te ranken in Google. Heeft ook nog 2 leuke Blogs: www.momambition.nl en www.interiorqueen.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.